Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministr české vlády se bojí francouzských nepokojů. Auta hoří stejně v Paříži i v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Davy se dají ovládnout těžko. Kdo je připraven, není zaskočen.

Jen v bujných snech se zdálo, že může dojít k nepokojům v rozsahu pouličních bitek, žhářství a rabování obchodů jako ve Francii. Přesto ministr spravedlnosti Pavel Blažek upozorňuje, že co není, může být. Máme se bát?

Článek

Pravidla pro prodejce jsou jasná. Škody mohou zmírnit rychle nainstalované prkenné nebo plastové předsádky před skleněné výlohy obchodů. Auta mohou zachránit garáže. Jedno je jisté – při hromadných projevech nespokojenosti může být komplikované uplatnění pojistky v rámci nahlášení pojistné události.

Policie režim chránit nemusí

Rozbuškou napětí se může stát náhodná událost, která bude mít přesah do rychlého utvoření názoru veřejného mínění.

Jakmile se pak věci dají do pohybu, je těžké jim zabránit.

Někdo strhne dav tím, že vezme dlažební kostku a hodí ji. Jiný se postaví na náměstí a začne říkat, kam má dav jít a co má chtít.

Někde se výbušná atmosféra davu dá regulovat nasazením policie, jinde selhává i bezpečnostní síla. Nebo dokonce s demonstranty sympatizuje a přestane plnit svoji úlohu.

Mocní jsou odmocněni

Informace o zabití studenta Martina Šmída z listopadu 1989 vedla k pádu vlády jedné strany. Pád berlínské zdi o chvilku před tím vedl k trestnímu stíhání a uvěznění šéfa státu Ericha Honeckera. V Rumunsku došlo k vytvoření mimořádného lidového soudu a k trestu smrti byl de facto ihned odsouzen diktátor Causescu.

Lidová shromáždění demonstrantů vedla nedávno k výměně vlád v oblíbených dovolenkových destinacích. Tunisko, Alžírsko, Egypt a další vládce států semlelo v roce 2011 tzv. Arabské jaro.

Zvolení současného prezidenta Spojených států Joephaa Bidena vedlo k útoku příznivců Donalda Trumpa na Kapitol.

Ve Francii dnešních dnů hoří nejen automobily, ale i budovy radnic, ve kterých sídlí místní samosprávy. A prezident Emmanuel Macron dokonce odložil kvůli vnitropolitické situaci dlouho plánovanou návštěvu Německa!

Od domácích PC je na ulici krůček

V Česku došlo během uplynulého víkendu v Pardubicích k nepovolenému shromáždění rozezlených Romů, kteří chtěli vyjádřit svůj údiv nad liknavostí státního aparátu při vyšetřování smrti spáchané běžencem za svobodou z postsovětského prostoru.

Prozatím šlo o relativně klidný pochod městem, během kterého byl dán průchod emocí jen ve slovních projevech. Romové se prý „bojí vyjít na ulici“, jsou frustrovaní ze svého života, upozornil odborník na exterémismus a terorismus Miroslav Mareš.

Ten jedním dechem dodává, že by se neměla podceňovat silácká vyjádření na sociálních sítích, protože od nich je již jen krůček k vykročení z domova na ulici, a když je člověk venku, stačí se jen ohnout pro kámen. Ten se pak stává zbraní.

Zapálené auto hoří stejně v Praze jako v Paříži. Rozdíl není vůbec patrný! Pokud má ministr Blažek opravdu podložené obavy, měl by spolu s vládou udělat vše pro jejich zmírnění. Nenechat problémy přerůst přes hlavu. Pak je totiž těžká cesta zpět. Někteří vládci nasednou do svých letadel a snaží se uniknout. Ale ruku na srdce – kam by asi tak letěl premiér Fiala se svým manšaftem?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz