Hlavní obsah
Názory a úvahy

Může pacientovi pomoci zemřít lékař? V Česku nemyslitelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Jen to trochu štípne…

Někdo o zákroku, kterým je dobrovolný konec života, mluví jako o prohře společnosti. Jiný ji vítá jako vysvobození a říká, že lépe už bylo. Názory se různí. Je přání umřít právem člověka nebo ne?

Článek

Slovo eutanazie pochází z řečtiny a překládá se jako „dobrá smrt“, z právního hlediska nejblíže jako usmrcení na žádost.

Raději zemřít než žít v bolestech?

V mnoha státech světa jde o téma, o kterém se nemluví, jinde je eutanazie povolena a běží jako na běžícím pásu. V Česku sem tam probíhá diskuse, ale prozatím se žádná z vládních garnitur neodhodlala k tomu, aby dala procesu zelenou a byl zpracován paragrafový návrh znění zákona.

Z medicínského hlediska se eutanazie samotná dělí na aktivní a pasivní. Aktivní je ta, kterou proces usmrcení započne po splnění daných požadavků samotný zdravotník.

Ukončení života lékařem je tak dnes možné v Holandsku, Lucembursku, Belgii a Kolumbii. Švýcarsko, Kanada a Německo, Portugalsko a Španělsko dovolí zemřít také.

Lidé, kteří se pro eutanazii rozhodují, trpí zpravidla některou z nevyléčitelných chorob, prognóza jejich uzdravení je nijaká a trpí bolestmi, které označují jako nesnesitelné.

Usmrcení je trestným činem

V převážné většině by mělo jít o dospělé jedince, ale svět zaznamenal i případy usmrcení nezletilých na žádost rodičů, kteří se tak rozloučili se svými dětmi ve věku 9, 11 a 17 let. Důvodem k hraničnímu kroku byl v jednom případě nádor na mozku, ve druhém svalová dystrofie a ve třetím pak cystická fibróza.

Je to jako vypuštění džina z láhve. Sledujeme-li jen čísla, nejlépe jdou vidět v Belgii. K povolení dobrovolného odchodu ze života došlo v roce 2011, kdy jej absolvovalo 1 133 pacientů. O rok později počet usmrcených poskočil o 25% na 1 432, o další dva roky později došlo k legalizaci eutanazie u dětí bez ohledu na jejich věk…

Jasno má ve věci Světová zdravotnická organizace, která eutanazii považuje za neetické jednání. Pevně věřím, že ani mezi českými lékaři a psychoterapeuty se nenajde nikdo, kdo by toto striktní odmítnutí hodlal jakkoliv obcházet. Přirozeným zájmem každého člověka je žít a jakékoliv konání s cílem usmrtit druhého by mělo zůstat trestným činem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz