Hlavní obsah
Zdraví

Necítím se dobře, mám depresi. Škodlivá sebediagnostika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Deprese je nemoc, nenálada pocit.

Volal mně nedávno známý. Vlastně nic nechtěl. Jen si popovídat. Mezi řečí se mě zeptal, jestli bych nevěděl o nějakém léku na deprese. Prý cítí, že je má. Jak se vůbec deprese projevuje a kdo ji diagnostikuje?

Článek

Deprese je choroba, která může být léčena antidepresivní farmakologickou terapií, zmírňovat ji mohou i konzultace v rámci psychoterapie.

Neléčení mohou ohrozit sami sebe

Jde o závažné onemocnění duše, které může být vyvoláno především ničím nepodloženým strachem. Ten se při nahromadění promění v silný úzkostný stav. Lidé, kteří trpí depresemi, často nejsou schopni vykonávat běžné denní činnosti.

Není výjimkou, že postupem času přestanou dbát nejen o úklid své domácnosti, ale i sami o sebe. Často mají problémy s dodržováním běžného harmonogramu dne.

Sice chtějí něco udělat, ale ruce mají svázané svojí myslí. U těžších případů se přidávají myšlenky na sebevraždu, o kterou se opravdu někdy pokusí.

Pohoda i během lijáku

Že se člověk občas ocitne bez nálady, je absolutně normální. Kdo čeká na podzim ještě poslední teplé dny plné hřejivých paprsků, připraví si večer ještě na poslední provětrání venku kraťasy a ráno zjistí, že lije jako z konve, má krátkodobě oprávněný pocit, že se nic nedaří a svět se proti němu spikl.

Přitom si stačí vzít přiměřené oblečení počasí, které je za oknem, deštník nebo pláštěnku a s chutí vyrazit ven, kde si ještě může každý užít čerstvého ozónu!

Nenálada z člověka vyprchá, když vidí více či méně roztomilé spěchající kolemjdoucí, kteří na deštník zapomněli nebo si ho právě letí koupit (já sám mám letos už druhý, protože ten první jsem omylem nechal v tramvaji, když jsem se podíval z okna a zjistil jsem, že právě přestalo pršet…)

Prevenci je dobré nepodceňovat

Sebediagnostika je schopnost člověka identifikovat u sebe samotného projevy nejrůznějších chorob podle jemu známých příznaků a vytvořit si tak prostor k rozhodnutí, jak dál.

Anketa

Jak se díváte na sebediagnostiku psychických chorob?
Myslím si, že lidé často přehánějí.
40 %
Zažil/a jsem strach, smutek i úzkost. Nešlo ale o závažné stavy.
40 %
Když mám pocit, že nezvládám, vyhledám psychoterapeuta.
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Pokud zjistíme, že máme rýmu nebo kašel, můžeme se stavit preventivně v lékárně a vzít si v práci sick days, udělat si teplý čaj a vyležet se. Jestliže ručička teploměru překročí magickou hranici 37,5 stupně, je možné zajít k lékaři. Když se člověk nevyspí, protože má trhavý spánek, je dobré napoprvé udělat si šálek meduňkového čaje.

Špatně se rozpoznají choroby, spojené se srdcem, různé genetické zvláštnosti, podceňovat bychom neměli ani změnu barvy kůže, vznik novotvarů, pocity chladu a tepla a jiné abnormality. Kdo subjektivně cítí, že mu není úplně ok, k lékaři by vyrazit měl. Mnohému se dá předejít i v rámci preventivních prohlídek, na které má každý nárok a může je kdykoliv využít.

Sebediagnostika v oblasti psychického zdraví, v rámci které k lepší náladě stačí lehké antidpresivum, předepsané praktickým lékařem, se totiž může časem zvrtnout. I z poměrně zdravého člověka se pak stává dnes již poměrně běžný se závislostí na antidepresivech bojující jedinec, který se může začít opravdu léčit u psychiatra nebo na psychoterapii. Známému jsem po telefonu doporučil, ať jde něco dělat. Zaběhl si do kina a za dvě hoďky volal, že náladu má zase lepší a deprese zmizela.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz