Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Některé domácnosti jsou toxické. Vyvolává žárlivost nevěru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pexels.com

Který je ten pravý?

Protipóly, se kterými se můžeme občas setkat. Žárlivost. Nevěra. V prvním případě jde o nezvládnutou emoci, ve druhém o fyzické jednání. Je možné mít kontrolu? Konec vztahu může přijít kdykoliv.

Článek

Nevěra má několik podob. Může jít o rychlý flirt, náhodné opojení, zalité sluncem, podlehnutí sebeklamu o kráse, podtržené romantikou, která zmizí s ranním větříkem. Pokud se nikdo nic nedozví, za chvilku na ni člověk dokonce může i zapomenout ve víru manželského nebo partnerského soužití.

Nevěra s radostí i finanční škodou

Může však jít také o dlouhodobý emocionální vztah, který se vyvíjí v čase. Přelétla jiskra, která zažehla oheň a člověk se nemůže rozhodnout jak dál… Tato forma je pro pár v přítmí náročná a je potenciální hrozbou pro oba zúčastněné i satelitní svazky. Dříve či později totiž může dojít k přesunu priorit se vším všudy.

V souvislosti s rozvojem techniky a sociálních sítí se pak přidává i nevěra virtuální. Ta má také několik podob. Za neškodné bych označil výměny zpráv. Naopak za nejhorší podlehnutí virtuálnímu protějšku, který slibuje modré z nebe za peníze. Příběhy o amerických generálech v Africe, kteří se zamilují do české, moravské nebo slezské důchodkyně, jsou stále alarmující.

Žárlivost je nebezpečná

Žárlivost je pak protipólem nevěry. Pokud ji má člověk pod kontrolou, je vše v pořádku. Může se projevit zamračením se nebo více či méně kamarádským slovním stolním tenisem a jdeme spát.

Horší je forma vztahu plného podezírání a instalací kamer, kontrolování telefonů, protože úzce hraničí se zasahováním do oblasti integrity a svobodné vůle druhého. Ten, kdo ve společné domácnosti nainstaluje ke sledování kameru, měl by si přinejmenším přečíst základní téze právního dokumentu o ochraně osobních údajů.

Žárlivost dokonce může nevěru vyvolat raz dva. Zvlášť, pokud jde o emoci, která nemá s realitou vůbec nic společného. Pravdu člověk může hledat v mnoha českých úslovích: kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz