Hlavní obsah
Lidé a společnost

Plavecké bazény nemusí jen osvěžit… Čůrání vs. nečůrání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Co oči nevidí…

Parné dny nutí mnoho lidí zajít se osvěžit k přívodu vody. Někdo má rád zákoutí řek, jiní si zaletí k moři, v centrech měst k návštěvě lákají plavecké bazény. V exponovaných časech je hlava na hlavě.

Článek

Návštěvníci a dovolenkáři se v hojné míře osvěžují zmrzlinami, sem tam si někdo přihne, limonáda teče proudem. Důvodem je nebezpečí z dehydratace organismu, tomu je potřeba předcházet. O tom, co se ovšem děje pod hladinou, mnoho nevíme…

Toalety zejí prázdnotou

Každý, kdo má bazén na zahradě nebo uvnitř domu, ví, co to dá práce udržet jej v čistotě. Aby tomu tak bylo, nakupuje chemii, která zajistí vodu průzračně čistou a často dokonce kontroluje pH, aby měl jistotu.

To samé jen ve větším dělá personál veřejných bazénů. Pokud by voda zezelenala nebo dostala mléčný ráz, byl by problém, protože by šlo dovodit, že péče o něj není dokonalá. Vzorky vody se dokonce odebírají pro kontrolu v laboratořích hygienických stanic.

Anketa

Čůral/a jste někdy v bazénu?
Jako dítě, nyní jsem z toho ale vyrostl/a.
41,7 %
To by mě ani nenapadlo!
58,3 %
Jednou, do dneška se za to stydím.
0 %
Však oni tam nasypou chlór a vyčistí to, o nic přece nejde.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Než do něj návštěvník vleze, je mu na mnoha cedulkách doporučeno, aby se osprchoval, aby smyl jakoukoliv nečistotu ze svého těla. Předsálí stánků relaxu jsou dnes často vybavena i sprchovými gely. Samozřejmostí jsou toalety u bazénů, kam si kdokoliv může odskočit, pokud potřebuje vykonat potřebu. Ty však často zejí prázdnotou, jak jsem si dnes během plavání v bazénu povšiml.

Močení do vody za 750 euro

Během hodinky, co jsem si plaval z jedné strany na druhou, se dveře toalety neotevřely ani jednou, i když v bazénu byla hlava na hlavě! Teplé počasí přilákalo nejen dospělé, ale i děti, občas plavčík pustil chrlič vody a o zábavu pro všechny bylo postaráno.

Močení je nejspíše problém, o kterém se mnoho nemluví. Neznám nikoho, kdo by šel s pravdou na světlo, a tak jsem vlastně sám zvědavý na výsledek ankety, kterou může každý nalézt u textu. Jde opravdu o anonymní sdělení, při kterém se pravda ukáže!

Vůbec totiž nejde o problém made in Czech, ale celosvětový. Letos dokonce ve Španělsku přišlo jedno z letovisek s novelou v rámci regulace turistického ruchu, do které zapracovalo zákaz čůrání do vody. Pokuta je 750 euro.

Vzhledem k praktické nemožnosti zajistit důkaz v moři bylo nakonec radnicí letoviska upřesněno, že myšleno je močení na veřejných prostranstvích… Neadresný důkaz o možná rozšířeném prohřešku v bazénech však na světě je, podepsáni jsou pod ním vědci z Univerzity v Albertě! Bazény v Kanadě o obsahu 830 tisíc litrů vody před několika lety obsahovaly 75 litrů moči. Ani se raději neptám, jak jsou na tom české aquaparky…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz