Hlavní obsah
Lidé a společnost

Podrážděnost přijde po svátcích. Viníkem je změna času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Až se čas nebude muset měnit, nebudeme muset posouvat ručičky.

Čeká to mnoho z nás. Úterý ráno, práce. Kdo je v kanceláři sám, může vyzkoušet na chvíli přivřít oči. A doufat, že nepřijde šéf/ová… Ostatní mají šmytec! Pár dní bude potřeba bojovat s únavou.

Článek

Nedostatek spánku přináší i jasná zdravotní rizika! V ohrožení je imunita, mnoha lidem hrozí zažívací problémy a na pozoru by se měl mít každý, kdo má kardiovaskulární problémy.

Ohrožení pro chodce i pro řidiče

Únava s sebou přináší netrpělivost a nervozitu. Hned po Velikonocích tak může dojít k většímu počtu dopravních nehod. Stačí, když vyrazíte z domu o minutku později a mysl je zaměstnána spíše akutním nebezpečím Hlavně nedojít pozdě, které nemusí skončit nevinným konfliktem, ale i velkým karambolem!

Ve stejné situaci jako řidiči automobilů jsou totiž i chodci. Stačí, když si řeknou, že i na červenou se jim podaří přeběhnout ulici a neštěstí je při snížené reaktivnosti na světě.

Své by o tom mohli vyprávět dopravní policisté nebo strážníci, kteří dohlíží na dodržování dopravních pravidel u škol všech typů. Školák, pospíchající do školy, pak může na dlouhou dobu skončit v nemocnici.

Pomoci může time management

Nedostatek času na spánek se objeví po změně času jako mávnutím kouzelného proutku. Nejdříve se nám nechce spát a pak usneme v čas jako vždy. Ono je však už o hodinu více!

Kdo má přeřízeného budíka, i když je zvyklý chrupkat v pelíšku 7 – 8 hodin, je v duchnách najednou o hodinu méně! A pokud automaticky z nevyspání nezamáčkne po ránu budíka, aby svoji hodinku dohnal, ocitá se na nohou jako mátoha.

Důležité tak je posílit přinejmenším den předem umění organizace svého dne. Time management může přinést zázraky! Pokud se rozhodnete připravit si vše večer před odchodem do práce, snížíte počet minut doma ráno v čase odchodu na minimum.

Letní čas prodloužila EU

Pekař Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku, nejznámější český bojovník proti posouvání ručiček na hodinkách, zemřel v roce 2019. Následně byla tato nepříjemná otázka odsunuta do pozadí, i když se jeho zrušením měl zaobírat Evropský parlament.

Anketa

Jak vnímáte změny času?
Leze mně na nervy. Jsem pak několik dní nervózní.
33,3 %
Jsem přizpůsobivý/á. Jdu o hodinu dříve spát, časem se vše srovná.
33,3 %
Mně je to upřímně jedno.
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Ten se doposud k projednání věci nedostal. Na vině byla nejdříve pandemie onemocnění Covid, nyní na myšlenku prostě nejspíš padá prach. Není nikdo, kdo by zákonodárcům připomínal negativní důsledky spojené se změnou času. Mezi představiteli států také vůbec nepanuje shoda, jestli by měl být celoevropský v letní nebo zimní podobě.

Přitom je to i změna času, ve které se Česko Evropě de facto podřídilo. Až do roku 1995 jsme jím v tuzemsku dělili rok půl na půl. Od dalšího roku však naše země uzpůsobila své změny času tak, jak bylo zvykem v Evropské unii. Letní čas od té doby trvá sedm měsíců v roce.

Dohoda na způsobu zrušení střídání času od roku 2019, kdy jej chtěla prosadit Evropská komise, mezi premiéry členských států Evropské unie nenastala. Nějak mně tak uniká, kdy tato dohoda přijde a jestli vůbec!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz