Hlavní obsah
Seberozvoj

Pokusy podřezat se jsou zbytečné. Zahnat smutek jde jednodušeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Řezání do rukou je alarmem.

„Jsi tlustá a nosíš brýle, a proto tě už nechce,“ neřekla kamarádka kamarádce, ale proběhlo hlavou klientce, která mě navštívila, když se vracela z prvního rande. Pak se řízla. Proč se lidé sebepoškozují?

Článek

Zhruba v 19. století se svět seznámil s prostředky osobní hygieny. Obchody zaplnily zubní pasty, mýdla, šampóny a člověk o sebe začal pořádně pečovat. Průměrná délka života se zdvojnásobila. Do dneška se však minimum lidí zajímá o své duševní zdraví a hygienu. Nezdravý trend se nyní snaží zvrátit psychologie.

Pocit nepohody ovlivní každého

Pokud se člověk necítí v pohodě, hrozí mu nižší výkon a dává méně do vztahů, které má navázané, než by chtěl.

V zásadě také nevěnuje pozornost sám sobě. Takového člověka poznáte tak, že chodí lehce omšelý, někdy je i na dálku cítit.

Nepovažuje za důležité praní a žehlení, někdy si nevzpomene na ranní čištění zubů, večer sebou plácne do postele hned, jak přijde z venku proto, že je unavený. Tyto momenty jsou již velmi alarmující!

Techniky ke snížení stresu

Hraniční situace, kterou jsem popsal, je však jednoduše možné překonat a přispět tak k vyšší spokojenosti se sebou samým. Paní jsem poradil, aby si upravila svůj program dne a stanovila nějaký měřitelný cíl.

Anketa

Stanovujete si v životě cíle a dosahujete je bez problémů?
Považuji to za zbytečnost, život mně ubíhá v pohodě.
16,7 %
Každý rok si dávám nějaké předsevzetí, většinou ho nedodržím.
33,3 %
Plánuji něco drobného každý den. Lépe mně pak utíká čas a večer se mohu pochválit, dobře i spím a jsem odpočatější.
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Díky těmto drobným zásahům tak může velmi rychle zjistit, že pro život není rozhodující tělesná dispozice ani zraková vada.

Kde brát čas a nestresovat se, i když se vám zdá, že ho vlastně vůbec nemáte? Vezměte si schválně do ruky svůj mobilní telefon a podívejte se, kolik času jste s ním dnes strávili. Hodinu? Dvě? Tři? (středoškoláci během výzkumů uvádějí až čtyři hodiny v běžném dni, ale 4 hodiny denně je 1 460 hodin za rok, při osmihodinové pracovní době pak tato doba odpovídá 9 měsícům strávených v práci během tohoto období).

Dělat si, co chceme

Čas, který takto ušetříme, může každý věnovat tomu, co nestíhal a o čem doposud jen snil. Přáním paní na terapii bylo snížit svoji váhu o 8 kilogramů. Jen se jí nedařilo, i když začínala několikrát.

Dostala na výběr, jak toho chce dosáhnout. Napadlo jí, že místo ranní buchty ke kávě zkusí začínat den zeleninovým salátem. Šlo o její rozhodnutí, což je při plánování met a cílů velmi důležité.

Nyní si uvědomila, že má i čas a doma si dává dokonce detoxikační pauzy. Vyndá telefon, dá ho během dne do nabíječky, aby s ním nebyla ve fyzickém ani vizuálním kontaktu a světe div se, vydrží to! Má tedy i prostor proto, aby si došla nakoupit čerstvé produkty a na další den si zdravou snídani připravila.

Paní si uvědomila, že se sebepoškodila proto, že nevěděla kudy kam. Nyní už ví. Přišla ke mně po měsíci. Vážila o 3 kila méně a moc jí to slušelo! Díky cílené radě si stanovila cíl, který byl splnitelný a daří se jí. Důvodem k říznutí do vlastního těla byla nízká úroveň důvěry ve své schopnosti. Už by to neudělala, není důvod!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz