Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pomůže důchoďák, nebo rodina? Léta letí, síly ubývají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Život musí mít každý důstojný.

Skoro každý máme doma zpravidla babičku nebo maminku, dědečka nebo tatínka. Nemoci přibývají s každým křížkem. Chodíme do práce a snažíme se zabezpečit sami sebe, i když nás rodiče vychovali.

Článek

Bez nich by nás nebylo a my bychom si nemohli žít své vlastní životy. Trávili s námi čas po narození a během dospívání. Oplatíme jim pomoc během chvil, kdy už ani oni nemohou nebo je šoupneme do domova pro seniory? Rozhodnutí by mělo být uvážlivé.

Pády riziko znásobí

Jako první odchází kognitivní schopnosti. Prostě sem tam něco zapomenou. Někdo klíče a zabouchne si, když jde z nákupu. Jiný nenakoupí půlku věcí, co nakoupit chtěl, a tak si nemůže uvařit. Hůře se vidí, zvuk také není ideální, začínají pobolívat klouby.

Mluvit se dá doma hlasitěji, korekci zraku zvládnou brýle, s krokem pomůže hůl a časem totální endoprotéza potřebného kloubu. Na posílení paměťových drah poslouží luštění křížovek nebo sudoku, jedeme v pohodě dál!

Anketa

Zajistíte svým rodičům pobyt v domově pro seniory nebo se o ně postaráte sami?
Rád/a bych, aby se rozhodli sami, co upřednostní.
53,3 %
Máme malý byt, naše rodina bydlí v 1+1, a tak společné bydlení u nás nepřichází v úvahu. Věřím, že v domově seniorů najdou jak vrstevníky, tak kvalitní péči o sebe.
16,4 %
Žijeme v domku mých rodičů, kteří ho postavili jako dvojgenerační. Domov pro ně musí být vždy domovem.
30,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 647 čtenářů.

První pády ovšem riziko úrazů znásobují. Někdy to maminka nebo tatínek nestihne na toaletu, stravu začíná dovážet obecní rozvozová služba. Její pracovník může připravit i léky, společností v domácnostech se stává rádio nebo televizor či počítač.

Kapacity nestojí ani za mávnutí ruky

Tady je už potřeba mít se na pozoru, protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Kdo šetří, má za tři, zvýšené riziko uložit naspořené prostředky do bitcoinmatu však po rozhovoru s „pracovníkem“ investiční společnosti může přivést člověka na buben!

Pokud nemá na zploditele čas jeho dítě, relativně nic se neděje, může mu nabídnout pobyt v některém z denních či týdenních stacionářů. Hodinka v něm strávená přijde na cca 150,- Ká, což je asi 1 200 denně a symbolických 24 tisícovek za měsíc. K této sumě se již připočítá jen cena oběda nebo noclehu.

Jejich kapacita je pak v Česku limitována 6 – 30 osobami a po celé zemi je jich rozeseto okolo 300. Když odmyslím cenu služby, musím říci, že při zvyšujícím se počtu seniorů který již v kategorii 65+ přesáhl dva milióny, jde jako o plivnutí do vody.

Umístění v zařízení pomůže

Děti během doby jejich školní docházky nikdo neučil pečovat o handicapované příbuzné. Nemusí si tak vědět rady, jak zvládnout náročné situace, které bydlení seniora v jeho přirozeném prostředí přináší.

A protože jde o poměrně rychlé procesy, nevyplatí se je podceňovat. Pokud vám připadají dědeček nebo babička smutní a bez nálady, nemusí mít svůj den, ale také se může měnit jejich psychika!

Přidají-li se k nenáladě pocity deprese, která začíná ústit v agresivitu, nečekejte. Pomoc může přijít až s umístěním v domově pro seniory, který pak ulehčí nejen seniorovi, ale i vám.

Nikdo není Superman s nadpřirozenými schopnostmi. Návštěvy dětí u příbuzných v domovech pro seniory jsou běžnou záležitostí. Kvalifikovaný personál dohlédne na všechny potřeby ubytovaného klienta. Nejde tak v žádném případě o řešení, které by mělo být důvodem k výčitkám nebo sebeobviňování!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz