Hlavní obsah
Názory a úvahy

Praha se stává rájem ambiciózních dětí. Školné klepe na dveře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Přijímací zkoušky byly ve městech sítem. Převis byl obrovský. Možná přijde školné.

Školství má za sebou křest ohněm. Přijímací zkoušky na střední školy jsou v běhu podle nových pravidel! Podle informací ve veřejném prostoru běží vše jako na drátkách. Jaké jsou vedlejší efekty?

Článek

Každá novinka s sebou přináší nové reakce. Pro letošní rok a snad i do budoucna jsou připraveny na patnáctileté žáky, vycházející ze základních škol, odborníci na Úřadech práce. Hodí jim na pomoc záchranný kruh, ale očekávají, že za sebou mají základy plavání.

Úspěšným spadl kámen ze srdce

Kdo se letos hlásil na střední školu v krajském městě nebo dokonce Praze, dostat se mohl do křížku. Takových byly totiž mraky! Ambiciózní rodiče se domnívají, že maturita z velkoměsta má lepší váhu než ze střední školy v „Horní–dolní“. A děti jsou názory rodičů přirozeně ovlivněné!

V prvním kole to tedy vypadalo tedy jako před zápasem v MMA ringu. Kdo neměl vedle hromady vědomostí ještě rychlou reakci, letěl jako namydlený blesk. Sny se hroutí rychle, když přijde kosa na kámen.

Anketa

V jaké výši jste ochotni platit za studium na střední škole u svého dítěte školné?
10-30 000 korun za rok maximálně. Nekradu.
15,1 %
Vzdělání by mělo zůstat veřejným statkem. Nedám nikomu ani korunu, pokud nebudu muset!
60,7 %
Když bude kvalitní učitel a škola, klidně i 10 až 30 000 Kč měsíčně.
24,2 %
Celkem hlasovalo 410 čtenářů.

Bohužel to takto cinklo mnohokrát. Jen u koho stála štěstěna, mohl mu spadnout kámen ze srdce a blahopřát si, že v extrémní konkurenci uspěl. To pak byl výdech nejen pro uchazeče ze základní školy, ale i nejbližší rodinu a vlastně nakonec i obdiv ze strany spolužáků.

Výuční list místo maturity

Kapacity škol a školských zařízení však nejsou nafukovací. Je to stejné jako s kapacitou balónového koše. Pokud je přes váhu, neletí se a někdo musí z kola ven. Záchranu pro ne příliš rychlé, i když přesto chytré a nadějné, byla druhá volba na přihlášce.

Pro někoho třetí. Ono není dobré ukazovat dětem, že systém nedokáže pokrýt jejich zájmy, ať jsou jakékoliv. Černý Petr v podobě tristního zjištění, že letos úspěch není, byl momentem pro otevření druhé vlny.

Tou je druhé kolo přijímacího řízení. Prostudovat seznam škol, kde je ještě volno a znovu provést výběr. Někdo uspěje v něm, ale i poté může následovat propad sítem. Do třetího záchranného kola. Místo maturity bude třeba výuční list.

Vysvědčení je všude stejné

Kdo propadne až na dno, musí rok počkat a pak to zkusit znovu, pokud má on nebo jeho rodina zájem. Rozhodujícími činiteli jsou totiž zákonní zástupci, zpravidla matka s otcem. Kompetence pro život jde totiž zvýšit de facto kdykoliv!

Letos se ukázalo, že ve větších městech nemusí být výjimkou 900 uchazečů na 30 připravených židliček. Jde o školy, kam se dostane prostě málokdo. Učitelé, kteří budou děti od září učit, však mají stejné vzdělání jak ve městech, tak v „Horní – dolní“.

Předají také stejné množství vědomostí. Děti se více nenaučí. Hodnota jejich vysvědčení musí být ze své podstaty stejná jako odkudkoliv jinde. Jen se zvýšila množstevně konkurence na startu.

Systém se tak samostatně připravil na příchod další možné novinky, kterou může být školné. Pokud je o školu větší zájem, není důvod ho nezavést. Když nyní rodiče takto žadoní o přijetí ve městech, asi budou v budoucnu ochotni i cálovat. Kdo jinému jámu kope, sám do ní padá…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz