Hlavní obsah
Lidé a společnost

U lidí nad 65 se mohou projevit neduhy stáří. Jiřina Bohdalová poráží tabulky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V zdravém těle - zdravý duch.

Zdravotníci mají jasno. Seniorem je každý nad 65 let. A jak Česko stárne, sociologové varují. Po roce 2050 má být nejvíce lidí kategorie 70 – 80 let. Co vše se herečce Jiřina Bohdalové vymyká a obchází ji obloukem?

Článek

Jak dnes proběhla médii zpráva, nedávno oblíbená herečka překonala obtíže spojené s plicní embolií.

To je stav, ve kterém krevní sraženina putuje tělem a je pro člověka život ohrožující komplikací. Objevit se, bohužel, může v jakémkoliv věku. Kdo nežije zdravým životním stylem, bývá ohrožen více. Výsledkem je pak „mrtvička“, která často vede k ochrnutí těla.

Ztrácí se šedá kůra mozková

S vyšším věkem ubývá i svalová elasticita, někteří sedmdesátníci tak mohou začít mít komplikace s velkými klouby a často podstupují ortopedické operace. Nejčastěji jde o kyčel nebo koleno.

Po prodělané narkóze se mohou objevovat částečné výpadky paměti, dochází totiž k přirozené změně kognitivních schopností. Lidé se naučí sedět doma v ušáku a často je jejich jediným pohybem posun palce na televizním ovladači.

Typickým znamením pak je velmi časté: „Jé, jak se to jmenuje, já si nemohu vzpomenout…“ nebo varianty na tuto situaci. Pokud je problém rychlejší a nedochází ke cvičení paměti, které může v rámci psychoterapeutických aktivit přispět k duševní svěžesti, začínají někteří lidé nad 80 mít i problémy s logickou skladbou vzpomínek a obrazů.

Dobrá nálada, půl zdraví

Senioři zpravidla trpí také samotou, protože vrstevníků jim ubývá. Z každé třídy, která se i sem tam scházela na srazu, sem tam někdo odejde a zbytek na něj zavzpomíná, až zůstane poslední.

Někteří naši rodiče nebo prarodiče pak opouští své příbytky, aby „dožili“ v domovech pro seniory, kde je o ně postaráno. Dostanou najíst, napít a sociální pracovníci jim připraví zábavu pro volné chvíle. Někteří vyšívají nebo pletou, aby si co nejdéle zachovali dostatek jemně motorických schopností.

U jiných seniorů pak dokonce propuká seniorská demence a přichází zmatenost. Už si tak nemohou vzpomenout nejen na situace a události, ale často nepoznají ani svého blízkého (nedávno se zrovna mé sestřenici stalo, že šla navštívit svoji 80letou maminku do nemocnice a ta se ji optala: „Co tu děláš? Vůbec jsem nevěděla, že máš klíče i odtud,“ pak jí poprosila, ať sousedům ve vedlejší vile řekne, že by mohli děti dávat dřív spát, aby večer tolik neřvali a neběhali po zahradě).

Ne každého však potká osud seniora zavřeného doma za pecí nebo trávícího čas v nějakém institucionálním zařízení. Jsou lidé, kteří mají štěstí! Vedle herečky Jiřiny Bohdalové, které je 92 a je absolutně fit, proběhla nedávno tiskem zpráva, že nejstaršímu slovenskému lékaři, který ještě ordinuje, je 95. To jsou lidé, kterým se poštěstilo jít proti proudu času. Možná proto, že si po celý život zachovali zdravý životní styl a dobrou náladu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz