Hlavní obsah
Zdraví

Prevencí dehydratace je pitný režim. Přemíra alkoholu vede na záchytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Pivo v parném létě - dobrý sluha a zlý pán.

Vysoké teploty, které se přelévají Evropou, dávají přírodě zabrat. Lidský organismus nevyjímaje! Stejně jako je důležité kropit zahrádky, osvěžovat by se měl i člověk. Nejlépe podle doporučení lékařů.

Článek

Medicína říká, že optimálním množstvím tekutin pro dospělého jedince je denní dávka dvou a půl litru. Pokud někdo vypije méně, může mu během tropické výhně hrozit dehydratace.

Voda z kohoutku se nezkazí

Doporučená je i teplota tekutin, ty nemusí být v žádném případě s ledem tak, jako jsme zvyklí z důvodu tradice pít my v Česku. Lepší je pokojová teplota, jež zažene nejen žízeň, ale tolik nepodráždí vnitřní orgány člověka jako šoková teplotní reakce způsobená popíjením chlazených nápojů.

Kdo si dopřává slazené pitivo, nemůže se divit, když večer stoupne na váhu a zjistí, že má o kilo nebo dvě více. Nápoje kolového typu se totiž vyznačují vysokou dávkou cukru.

Nejideálnějším nápojem tak zůstává kohoutková voda. Ta může být i odstátá, během hodinky nebo dvou na stole ve džbánu se jí nic nestane, což se nedá říci o vodě balené, vystavené ještě ke všemu slunečnímu žáru.

Spánek pod dohledem lékaře

Nedostatek pití během parných dní může vést k bolesti hlavy, problémům s ledvinami nebo zácpě. Je zbytečné se vystavovat riziku dehydratace, když se mu dá bez problémů předejít.

Mnozí konzumenti ovšem v těchto dnech neodolají a jdou si sednout do stínu k pěkně orosenému půllitru. Pokud zůstane u jednoho nebo dvou na chuť, je to super věc! Kdo si ovšem nedokáže říci stop a přežene to, může skončit po náhodném excesu třeba na záchytce. Mezi ohrožené patří zejména ti, kteří neodolají a než donese vrchní další, šoupnou si sem tam nějakého panáčka.

Záchytka je slangové označení pro zdravotnické zařízení s jasnou definicí, jde o protialkoholní stanici. Osoby, které tam zpravidla převáží policejní vůz, tam pobývají až do svého vystřízlivění. Pod odborným dohledem lékaře. Pokud se podnapilý člověk nedokáže ovládnout ani ve zdravotnickém zařízení, může být dokonce do ukončení pobytu zajištěn bezpečnostními popruhy.

Nocleh dražší než v Hiltonu

Zakladatel záchytných protialkoholních stanic v Česku MUDr. Jaroslav Skála otevřel první zařízení ve známé pražské nemocnici U Apolináře již v roce 1951.

Na vlastní kůži si je vyzkoušel kde kdo: známí i neznámí, mladí i staří, muži a ženy, někdy i dospívající puberťáci. Přitom nejde o žádné laciné přespání, vždy se za ně poměrně tučně platilo! Nejvíce nechají opilci v Plzni, kde se cena vyšplhala až skoro k pěti tisícovkám. Jde tak o doplňkový zdroj příjmů pro zřizovatele záchytek, kterými jsou dnes nikoliv nemocnice, ale samosprávné kraje.

5 000 je totiž dokonce o 1 500 více, než za kolik nabízí nocleh jeden z nejdražších hotelů v Praze, který patří do sítě světoznámého řetězce Hilton…

Anketa

Už jste strávili noc na záchytce?
Bohužel, už jsem měl tu "čest".
0 %
Naštěstí zatím ne.
66,7 %
Jsem abstinent, mě se to netýká.
33,3 %
No, měl jsem namále...
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Pokud bychom si chtěli dát práci s počítáním, pak na záchytkách bylo přes noc doposud „ošetřeno“ skoro milión pacientů (poslední dostupný údaj zachycuje období od roku 1989 do roku 2014 a tehdy šlo o 500 tisíc obsazených nocí).

Pro zajímavost doplňuji, že historicky prvním nocležníkem Protialkoholní záchytné stanice byl v noci z 18. na 19. května 1951 ruský námořní inženýr. Jak na svůj výlet do Prahy vzpomíná, se mně bohužel zjistit nepodařilo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Protialkoholní záchytná stanice

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz