Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přijímačky na střední školu děti stresují. Může být řešením tahák?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Jen se mrknu, přece se tak rychle nevrátí, když teď odešel…

Kdo z nás nevzpomíná na školní zážitky? Vzpomínky často spojují rozdílné členy kolektivu i po letech. Mezi oblíbené aktivity některých z nás se řadí dokonce třídní srazy. A když přijde třídní, je to super! Často se vzpomíná i na opisování.

Článek

Podstata opisování a důvody, které k němu vedou, jsou jednoduché. Všechny zkoušené drtí obava z neúspěchu. Někdo používá jako pomocníka ke svým chatrným znalostem mobil, jiný je odvážnější kombinátor a nechá si napovídat prostřednictvím vysílačky v uchu. Důležité je, aby vyučující nebo zkoušející na nic nepřišel!

Zakázané ovoce láká

Důvodem, který startuje celý proces napětí v duši jednotlivce, je stresor. Ten pramení z očekávané změny. Pokud dítě uspěje, postupuje. Jestli však pohoří jako papír, nikdo ho nepochválí. Doma se může stát na čas černou ovcí rodiny, ve třídě pak chvilkově outsiderem.

V zásadě jde o změnu, která je předvídatelná. O termínu zkoušky se dozvídáme s časovým předstihem. Bohužel tuto zkoušku neumíme moc ovlivnit, protože zadání přichází až v hodinu H onoho dne D, ve kterém se vše rozhodne. Roli zde hraje tedy velký vliv nejistoty.

Přitom každý ví, jak může přistižení při činu dopadnout! Výsledek bývá zpravidla tragický, za 5. Nebo okamžité ukončení zkoušky a potupným závěrem Nehodnocen. Přesto žáci a studenti ve školách opisují, a to nejen u přijímacích zkoušek nebo během státnic.

Kdo se nechce zostudit, vydrží

V Česku dokonce proběhl před několika lety průzkum, který se týkal opisování. Dělala ho společnost Scio, která dospěla k závěru, že třeba u maturit opisoval každý šestý. Znepokojivé výsledky tak byly příčinou kontrol ze strany zadavatele testů na podezřelých školách. http://www.ceskaskola.cz/2013/05/prectete-si-stovky-maturantu-pri.html

Co vlastně já sám? No, nebudu zapírat… Někdy jsem si psal taháky na dlaně svých rukou, občas jsem měl popsanou stránku v sešitě a jakoby náhodou jsem ho otevřel, jindy jsem na papíře seděl a opisoval jednotlivé odpovědi tak, jak jsem posunul nohu na židličce. Nejčastější to bylo na II. stupni základky, pak už jsem měl strach, abych neměl z ostudy kabát.

Tahák jako řešení na celé přijímačky bych v žádném případě nedoporučil. Člověk by se měl připravit alespoň znalostí základní sady vědomostí. Pokud si v něčem není jistý a chce riskovat pětku, může tahák použít. Jestli však chce mít klid, je dobré se na všechny připravené taháky mrknout před zkouškou a pak je nechat v kapse bundy nebo kalhot a ani se jich nedotknout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz