Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příjmení, která nedělají dobrou vizitku. Můžeme je změnit!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Pan Okurka, v Česku je jich 22.

O člověku nerozhoduje jen to, jak vypadá. Každý se snaží udělat dobrý dojem, i v obleku však může dojít k znevážení vážné situace. „Dobrý den, já jsem pan Brebta,“ představí se nám neznámý. Nedělá si z nás legraci?

Článek

Nedělá. S příjmením Brebta žije v České republice celkem 9 osob, z toho 4 jsou Pražáci, zbytek je rozdělen po krajích.

Hadi, Medvědi i Slunéčka

Příjmení máme po rodičích. Nemusí se nám líbit, ale nic s ním nenaděláme. Alespoň v dětství jsme beze zbraní. Vystaveni tak tlaku spolužáků, kteří mohou být velmi nepříjemní!

Brebta však není nejhorší. Litvínov má jednoho Spáče (více jich v Česku není), v Pardubicích najdeme pětici Vohryzků (stejně jako v Praze).

Čím méně prostořeké příjmení, tím jejich četnost stoupá. Balounů je tak 935, Hrouda podle mě také nic moc, ale je jich 570.

Na růžích ustláno však nemají nejspíš ani příjemně znějící protipóly. Příjmení Slunéčko je totiž v populaci zastoupeno pouze 62×, Medvědů pak 43, rodin Hadů je pak odhadem 145 (odhadem proto, že některý z Hadů může být zatím nezletilým dítětem, které v 18 změní příjmení, aby přerušilo rodinnou tradici).

Změna hanlivého příjmení za stovku

Nežádoucí pozornost však může nositel příjmení, které se mu nelíbí, změnit. Žádost musí být podána na matričním úřadu v místě trvalého bydliště a musí být řádně odůvodněna. Šance na kladné vyřízení supliky občana je, jestliže „jde o příjmení hanlivé, nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod.“

K žádosti samotné se připojuje rodný nebo oddací list, doklad o státním občanství České republiky, písemný souhlas osoby starší 15 let. Mladší děti zastupují zákonní zástupci.

Anketa

Příjmení Vosolsobě. Pokud byste se tak jmenovali právě vy...
Okamžitě bych se nechal/a přejmenovat.
12,5 %
Byl/a bych hrdý/ý a o změně bych neuvažovalo. Nováků je na světě až dost!
12,5 %
Pokud by se rozhodlo některé z mých dětí tradici rodu zahodit, nebránil/a bych mu. Je to osobní věc každého.
75 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Změna příjmení je zpoplatněna sumou 1 000,- Kč, která může být snížena na stokorunu, pokud jde o situaci, ve které správní orgán sezdá, že jde o případ „příjmení hanlivého, výstředního, směšného, zkomoleného.“ Zdarma mohou této výsady využít pouze lidé, kteří se rozvedli a navracejí se ke svému příjmení za svobodna.

Mé příjmení Beer se čte jako Bér. Můj prapředek Jan Augustin Beer je příbramský rodák a vysokoškolský učitel, v letech 1853 – 1863 byl ředitelem dolu Františka Josefa I. Se svým příjmením problém neměl a i císař ho vyslovoval správně. Dnes se mě občas lidé, kteří mě neznají, ptají, jestli bych se neměl číst Býr, když podle nich jde o anglický význam piva. Vždycky to všem vysvětlím a nevadí mi to. Jsem prostě Jan Beer (čti Bér). Příjmení měnit nehodlám. V Česku je nás 281.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz