Hlavní obsah
Zdraví

Psychiatrický pacient může být nebezpečný. Lůžko má zajištěno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Pacientku přivezla policie. Chtěla vyvraždit celou rodinu a pak sebe samotnou zabít.

I když jde o výjimky, stát se to může. Zdravotnictví je povinno ubytovat pacienta v neklidu. Nebezpečný může být nejen sobě, ale i svému okolí. Hrozí sebevražedné chování, dochází k napadání okolí.

Článek

Přestože zdravotnická zařízení disponují nejen standardními pokoji, ale i apartmány kategorií V. I. P., připraveny musí být na kohokoliv. Pokud policejní hlídka přiveze na protialkoholní oddělení člověka, který je pomočený a pokálený, personál ho dá do pucu raz – dva.

Dbá se i na eleganci

Začíná se zpravidla identifikací. Pokud má pacient v neklidu průkazku zdravotní pojišťovny, je to skoro pohádka. Může se realizovat relativně standardní příjem. Když komunikuje, je to výhra v loterii! Sám jsem byl nedávno na exkurzi v zařízení, kde je prostor pacienta oddělen od místnosti personálu dveřmi s hlasovým zařízením, pomocí kterého může probíhat vzájemná komunikace. Klika je v těchto případech zbytečná, byla by oboustranně zatěžujícím možným spouštěčem a hrozilo by její poškození.

Následuje asistence při odkládání oděvních součástek, které je potřeba jako majetek pacienta vhodným způsobem uložit. Hned pak je provedena hygiena v koupelně, vybavené sprchovým zařízením. Nebezpečí poškození jakýmikoliv předměty ze zdi je eliminováno jeho umístěním ve stropní části místnosti.

Poté je pacientovi poskytnuto oblečení - pokud u sebe nemá oblíbené pyžamo, je toto uvolněno ze skladových zásob nemocnice. Jde v zásadě o vzdušný plášť elegantní bílé barvy. Ideálně na zápěstí je pak umístěn čip, opravňující k regulaci dalších opatření do doby zklidnění neklidného nemocného.

Omezení se odstraňují neprodleně

Mezi standardní úkony zdravotnického personálu pak bývá doprovod k lůžku. To je umístěno v prostoru dostatečně vzdáleném od stěn místnosti a je zapuštěno v podlaze, aby nemohlo dojít k manipulaci s ním.

Pacient, u kterého hrozí další sebepoškozování, může být na nezbytně nutnou dobu přikurtován. Toto omezení je ihned nahrazováno ve chvíli, kdy dojde k utlumení jeho nebezpečí pro okolí a sebe samotného.

Pacient je pak informován prostřednictvím hlasového zařízení o všech úkonech, které byly provedeny a pokud vysloví souhlas s poskytováním zdravotní péče, je zařazen do standardního léčebného procesu. Souběžně probíhá na čipu aktivace dalších oprávnění. Je mu umožněn vstup do koupelny, strava s dostatečným množstvím tekutin a následně přemístěn do standardního oddělení podle jeho potřeb nebo možností.

Spouštěčem neklidu bývá často alkohol, ale může jít i o reakci organismu na požití jiných návykových látek, psychotické onemocnění nebo struktura osobnosti. Důležitá je pravidelná kontrola pacienta a postupné odstraňování jakýchkoliv bariér, které by mohly být vnímány jako zbytečně omezující. Konkrétní postupy práce s pacientem se mohou v jednotlivých nemocnicích lišit, ale jasným cílem pobytu je všude především úspěšná léčba, která vede k návratu plného zdraví pacienta. Pokud kdekoliv dochází k nedobrovolné hospitalizaci, vždy ji přezkoumává soud.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz