Hlavní obsah
Psychologie

Psychologové zkoumají chování. Člověka nahrazuje krysa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Krysa je levná, rychle se množí, ráda si hraje. Jako člověk.

Aby se dala předpovídat reakce člověka na zátěžové situace a jeho chování, hledala věda živočicha, který je levný, dobře se množí a ve skupině nebo sám se chová podobně jako člověk. Volba padla na krysu, která splňuje představy o pokusném vzorku.

Článek

Známé jsou pokusy ve věci závislostí. Při jednom z nich byla do klecí umístěna dvě pítka. Jedno s pramenitou vodou a druhé s vodou lehce ochucenou morfiem, které nahrazovalo heroin. A světe div se, kdo ochutnal vodu sice průzračně čistou, ale ochucenou, zůstal už u ní…

Program sníží riziko závislosti

Na tento jednoduchý experiment navázal výzkumný tým vytvořením krajiny plné her a dobrodružství, takovou malou relaxační zónou s množstvím skluzavek a houpaček. V ní už došlo k výsledkům odlišným. Některá zvířátka se sice stala na heroinu (morfiu) závislá, ale jiná se dovedla zabavit.

Bylo tedy zjištěno, že závislost ovlivňuje možnost trávení volného času. Pokud má zvíře možnost zábavy a věnuje se jí, stačí mu pramenitá voda a drogu nevyhledává.

I během pokusů může dojít k neplánovaným chybám, mezi které patří vztah experimentátora a objektu jeho zkoumání, napadlo jednoho z vyučujících na vysoké škole. Aby to zjistil, přinesl studentům dvě skupiny pro vědu oblíbených hlodavců.

Motivace v učení je zásadní

O jedné krysí skupině prohlásil, že jsou chytřejší než druzí, a své žáky zaúkoloval, aby jím přidělený vzorek uměl co nejdříve nalézt cestu z bludiště ven.

Rychleji a lépe se to podařilo krysám, o kterých řekl, že jsou chytřejší. Proč? Každý ze studentů si nějakou oblíbil, nosil jí pamlsky a rozmazloval, tedy více motivoval než badatelé pracující se vzorkem, který podle sdělení kantora být chytřejší neměl.

Potvrdilo se tak, že pokud je podporována motivace u člověka, který nemusí být ani chytrý, v životě může dosáhnout lepších výsledků než člověk nemotivovaný.

Jde o poměrně jednoduché testy, které však vysvětlují složité vzorce chování člověka. Díky společenství krys tak můžeme předpovídat, jak se člověk bude chovat nejen jako jednotlivec, ale i jako člen skupiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz