Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ruleta předčasné penze se roztočila. Džin z lahve vyletěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Pán je ve zkušební době. Jen se rychle naobědvá a za chvilku bude doplňovat zboží do regálu.

Odboráři si sedli za stůl s vládní soldateskou. Zuby nehty bránící lidé semknuti okolo poloprázdného měšce veřejných financí zatím odolávají nájezdu odborářů. Ti by rádi namazali krajíc pro každého.

Článek

To ale nejde, stát musí být dobrý hospodář. Rozhodnout by měla shoda na parametrech fyzické a neuropsychické zátěže. Kdo nakonec bude mezi usmívajícími se na piedestalu vítězů, čert ví.

Kantoři přichází o nervy

Rozhodovat by měla fyzická zátěž, ale podstatným argumentem je teplo i chlad, ruku v ruce. Pak také pracovní poloha a vibrace. Pětice z dvanácti rizik. Ostatní jsou neviditelná? Nebo je dosud dosud nikdo neviděl a nevnímal?

Anketa

Je podle vás předčasný odchod do důchodu u vybraných profesí spravedlivý?
Ani omylem! Každý si může vybrat, co chce dělat, a tak by nikdo dřív nikam odcházet neměl.
26,7 %
Zase chce někdo někoho zvýhodňovat. Jak k tomu přijdu já?
3 %
Jsou profese, které si to zaslouží. Člověk by neměl být závistivý.
70,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4800 čtenářů.

Dříve chodili do předčasné penze horníci, vojáci, policisté. Jednoznačně profese, ve kterých jde o krk. Na dolech hrozí nebezpečí závalu, sem tam opravdu k nešťastné události došlo. Policisté jsou často ohroženi dennodenně. Zvlášť ti na ulici.

Co však mají říkat kantoři, kteří se starají o výchovu čím dál více rozjívených dětí? Řidiči, kterým se koncem profesní kariéry stejně jako každému druhému zhorší zrak? A jak vůbec ke všemu přijdou sólisté baletních souborů, jejichž životnost končí už kolem čtyřicítky?

Nezaměstnané ani předčasná penze neláká

Nebo popeláři a metaři dostanou přednost? Vždyť právě oni jsou na čerstvém vzduchu a mohou si celý den užívat sluníčka, stejně se planeta údajně otepluje. Zvýší se předčasným odchodem do důchodu prestiž těchto pracovních pozic?

Již dnes mohou z pracovního trhu odejít dříve zdravotničtí záchranáři, horníci a podnikoví hasiči. Až o dva a půl roku při odpracovaných 20 letech v profesi. Že by se ale o jejich místa někdo pral, to se říci nedá.

Na trhu práce je jich stále nedostatek a všichni jsme rádi, když pro nás vůbec sanitka dojede. Zvlášť v místech se sníženou dostupností. Ovšem jde o profese s velkým vyjednávacím potenciálem u svých odborářů.

Lelkovat v práci nemůže nikdo

Ti prostě nelenili, domluvili a vlastně o tom ani moc nemluvili. Proto vše proběhlo jako po másle! Ostatní tiše vyčkávají, někteří ani nedutají. O tom, že diskuse může být prospěšná, svědčí fakt, že se otevírá půl roku před volbami.

Bylo by naivní si myslet, že nejde o vhodné načasování. Každý z partajních lídrů si totiž nyní může oslovovat jakou chce profesní skupinu a nikdo mu to nemůže mít za zlé. Jakmile se zavřou volební místnosti, může se diskuse přerušit.

Opačné starosti mají senioři v Německu. Tam se věk odchodu do důchodu pomaličku zvyšuje, za pár let by se jeho ručička měla zastavit na 67 letech. Doba dožití stoupá a pracující jsou ti, kteří jsou vklíněni mezi děti a skupinu lidí na zaslouženém odpočinku, a tak se musí ohánět.

Ruku v ruce se vzrůstajícím věkem dožití bohužel nepřichází vyšší porodnost. Dříve přímá úměra, dnes komplikovaná rovnice s neznámou ve výsledku. Jak vše dopadne možná neví ani ti, kteří pomyslného džina z lahve vypustili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz