Hlavní obsah
Psychologie

S radou od zmrzlináře si maso nekoupíte. Kompetence na prvním místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Čarodějnická škola psychoterapeuty nedělá.

Pokud člověk kupuje zboží nebo službu, očekává, že prodává nebo poskytuje odborník. Maso od zmrzlináře nekoupíte. Nikdo nejde k ošetření zánětu zubu do prodejny zeleniny. Jak je to s léčbou duše?

Článek

Je překvapující, že v oblasti duševního zdraví a pohody dokáže mnoho lidí uvěřit těm, kteří se za odborníky jen vydávají. Z velké míry však za situaci nesou plnou odpovědnost politici.

Psychoterapeut má vystudováno

Chcete si otevřít psychoterapeutickou praxi a radit lidem, jak se zbavit závislostí? Vezměte si do ruky Živnostenský zákon, najděte si volnou živnost poradenství a konzultace, v papírnictví si nechte udělat vizitky s označením psychoterapeut a jděte do toho!

Je dokonce možné, že časem se vaše dveře netrhnou, a to a ani ve chvíli, kdy nikomu nepomůžete nebo naopak někoho poškodíte. Klient si najde někoho šikovnějšího a už se u vás neukáže.

Stát se psychoterapeutem podle mezinárodně uznávaných měřítek však může jen osoba s absolvovaným pětiletým Výcvikem v psychoterapii, který navštěvovala po vystudování vysoké školy.

Dvoudenní kurz k odbornosti nevede

V Německu, Rakousku a jiných evropských státech a ve světě na tento fakt zákonodárci myslí a prostřednictvím zákonů určují mantinely k výkonu profese. V Česku zatím žádný podobný zákon neexistuje, jen několik let probíhající diskuse.

Je tak potřeba být obezřetný a nesednout na lep těm, kterým vzdělání chybí a jen se vezou na vlně současného zájmu a chtějí svými „životními zkušenostmi“ k sobě nalákat co nejvíc klientů. Ty jen připraví o peníze a iluze a nepomohou.

Jedním ze znamení, že „něco“ není v pořádku, je členství osoby v profesních organizacích a předchozí vzdělání. Pokud ho člověk, u kterého se chcete objednat k terapii duše, nemá nebo vás zahrne certifikáty o absolvování dvoudenních kurzů, ještě můžete sami najít místo, kde tesař nechal díru, v klidu se rozloučit a odejít.

Zodpovědnost za vlastní zdraví má ve svých rukách každý sám za sebe. Co není zákonem zakázáno, je povoleno. Chcete-li podpořit varietního umělce, je lístek do cirkusu nepoměrně lacinější. Duši ani psychosomatické potíže však nevyřeší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz