Hlavní obsah
Zdraví

Turetik: sem tam nadává nebo hýká, nemyslí to zle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Pracuje v malém butiku, občas má záškub v obličeji nebo samovolně rozhodí ruce. Stálí zákazníci ji znají a mají rádi. Vždy jim dobře poradí.

Před několika stovkami let neměli tito lidé jednoduchý život. Léčba nebyla. Nikdo si s nimi nevěděl rady. Dnes berou léky. Nebo nemusí. Jen na ně hledíme s otevřenou pusou. Nadávají nebo hýkají. 

Článek

Jde o typické projevy osob, které jsou stiženi Touretteovým syndromem. Nikdo neví, kde se bere. Uvědomují si ho, chtějí se ho zbavit, ale to neumí.

Nechtěná nadílka

Porucha se projeví před osmnáctým rokem věku. Najednou se objeví tiky. Vlastně vícero tiků. Někdo škube hlavou. Jiný začne koktat. Nejde o chyby ve výchově, podstata je organického původu na základě dosud neodhalené genetické poruchy.

Někdy se pacientům syndrom podaří chvilkově potlačit. V kině nebo během koncertu vážné hudby. Samotný nástup odlišnosti je popisován v prvních dvou letech školní docházky. Objevují se u 3 lidí ze 100. Může jít o mrkání okem nebo záškuby hlavou.

Údajně jím trpěl hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. V některých případech je však opravdu možné, aby člověk s tímto životním nadělením prožil absolutně plnohodnotný život!

Z pilného je lékař

Jde o neurologickou poruchu. Ta způsobuje motorické a vokální tiky. Pokud oboje trvají déle než rok v kuse, je velká pravděpodobnost, že bude potvrzeno podezření a stanovena diagnóza. Léčba může být medikamentózní.

Projevy choroby jsou totiž natolik atypické, že zaujmou každého a kdo nemá povědomí, může se obávat nejen o zdraví pacienta, ale i sebe samotného. Nejde přitom o žádné nebezpečí, jen nepříjemný okamžik. Jako je třeba mrknutí oka – nejde však o žádnou psychickou poruchu.

Lidé se však bojí neznámého, a tak se populací šíří bludy. Přitom i v Česku nedávno absolvoval jednu z nejtěžších škol, medicínu, člověk s Touretteovým syndromem!

Neznalost je náš problém

Důležité je brát osoby s touto odlišností jako sobě rovné jedince. Nezesměšňovat je a neshazovat. Sami se pak začlení. Syndrom stejně časem slábne. Jen 1/3 postižených si jej přenese do dospělosti.

A v dětství tito jedinci prostě sem tam zlobí jako ostatní, je u nich někdy zjištěna také doprovodná ADHD. Díky tikům mohou hůře číst nebo psát. Jakýkoliv trest za nešikovnost nebo nepozornost je pak nošením dříví do lesa!

Nejde o žádná monstra na drogách, i když mohou sem tam štěknout nebo vypláznout z ničeho nic jazyk či pokrčit rameny. Že nevíme proč, nevadí. To je náš problém. Mozek má prostě svá tajemná zákoutí. Vedle psychiatra pak může pomoci i cílená psychoterapie, která je účinná zejména při zvládání projevů choroby.

Mnoho z lidí s Touretteovým syndromem je velmi kreativních, občas se projeví i vynikající paměť. Představte si, že by se syndrom týkal právě vás…

Zdroj: https://www.nzip.cz/clanek/727-tiky-a-touretteuv-syndrom-diagnoza-a-lecba

https://radiozurnal.rozhlas.cz/vzacni-pribehy-lidi-s-nevsedni-nemoci-7765315/3

https://www.wikiskripta.eu/w/Tourette%C5%AFv_syndrom

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Touretteův syndrom (TS)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz