Hlavní obsah
Aktuální dění

Školní jídelny otevírají spižírny, personál je v plné polní. V kuchyních se připravují první obědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Jídelníček může zpestřit i oblíbená pizza.

Skoro všichni vzpomínáme na dobrodružství ze školních jídelen. Voní to žemlovka nebo španělský ptáček? Bude hnědá omáčka s knedlíkem nebo rajská s kolínky? Podívejme se, jak to vypadá dnes.

Článek

Děti ze základních škol na Praze 9 nemají jen první zářijový týden na výběr ze dvou variant oběda. Nikdo prozatím neví, jak se kdo přihlásí a s kolika penězi mohou stravovací provozy počítat.

Pamlsky jídlo nenahradí

Dnes tedy v tomto pražském obvodu čeká žáky a studenty gulášová polévka spolu se zeleninovým rizotem. Možnost volby je jen u nápoje, a to mezi čaje, ovocnou šťávou nebo vodou.

V dalších týdnech ovšem mlsné jazýčky mohou vybírat ze dvou hlavních jídel. Polévka je pro obě rozhodnutí zpravidla stejná. Na výběr je často zdravější varianta oběda, třeba obalovaná ryba nebo zeleninový salát Cézar a klasika, například srbské žebírko s rýží.

Konkurence je v podobě nepřeberného počtu občerstvení nebo krámů s potravinami po cestě do školy obrovská. A nezdravé brambůrky jsou tak na každém rohu stejně jako regály plné čokolád, tyčinek a jiných pamlsků, které ovšem plnohodnotné jídlo nahradit nemohou!

Ceny podle věku

Kdo chodíval do restaurací, často už jejich návštěvy omezil. Ceny hlavních jídel letí do nebeských výšin, mnozí si jídlo přináší v dózách z domova a pokud mají v práci mikrovlnku, blahořečí zaměstnavateli, že si mohou lacino zasytit žaludek.

O tom, kdo a za kolik dá najíst drobotině ve školách, rozhodují školské předpisy. Nebudou menší porce, když se rozpočet osekává skoro až na kost?

Ceny jídel pro děti školou povinné zůstávají i pro letošní školní rok 2023/24 na kešeni rodičů přiznivé úrovni. 40 kaček nepřekročí! A zpravidla jsou odstupňované podle věku dítěte a jeho odhadovanému apetitu. Prvostupňoví školáci tak baští za 35 – 37 korun, na II. stupni pak jen o dvě kačky dráž a na střední škole to je často za 40.

Dojídat se nemusí

„Dokud to nedojíš, neodejdeš,“ vzpomínají mnozí ve zralém věku na přísný hlas drábů z řad kuchařek. Může ovšem dnes na děti někdo řvát a k něčemu je vůbec nutit, když už v roce 1870 došlo k zákazu tělesných trestů ve školách?

Práva a povinnosti strávníků jsou určována Vnitřním řádem školního stravování. Z něj často vyplývá jen povinnost žáka chovat se slušně, stravu položit na jídelní tác a zkonzumovat, zásadně ji pak neodnášet mimo stravovací prostory. Dojídat se nemusí a když někdo na něco nemá chuť, prostě to nechá být a odevzdá.

Zakázáno je zpravidla hlučné chování, házení stravou z jednoho na druhého, plivání a nedodržování hygienických zásad. Vzhledem k tomu, že prostory jídelny mohou navštěvovat někdy i osoby mimo školní svět, třeba bývalí zaměstnanci nebo senioři z okolí, platí to samé i pro ně.

Žáci kuchyň hlídají

V některých školách fungují žákovské parlamenty, které mají právo vyjádřit se stejně jako v českých zákonodárných sborech k čemukoliv. Jejich členové tak mohou řediteli doporučit, aby zařazoval častěji jídla obecně oblíbená.

Anketa

Když se řekne školní jídelna, vybaví se mně...
místo, kam jsem nerad chodil/a. Ještě dnes se mně dělá špatně.
9,5 %
kuchyně michelinských šéfkuchařů.
0,9 %
prostor, na který rád/a vzpomínám. Jídlo bylo báječné!
89,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

Na největší základní škole v Česku ve středočeské obci Líbeznice se dokonce někteří žáci sdružují v reportérské týmy a na sociální sítě dávají své videozprávy o každodenní stravě. Vypadá to pak občas tak, že šéfkuchař Zdeněk Kust je podle nich slavnější než televizní hvězda se stejným jménem, Zdeněk Pohlreich!

Dnes už tedy žádné hnědé omáčky a ani žádná bílá. Často čerstvá zelenina nebo ryby. Vyvážená a zdravá strava. Za peníze, které nebolí. Řekl bych, že pokud člověk není vybíravý, může být i radost chodit do školní jídelny. Jako kantorovi mně tam vždycky chutnalo!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz