Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stačí diagnóza a platí jako mourovatí. Důchodci přispívají felčarům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

„Slyšíte? Budete platit!“

Kdo si myslel, že když opustí zaměstnání, najde trochu klidu během důchodu, je vedle jak ta jedle. Mezi lékaři se objevují tací, kterým není stydno říct si o prachy. Kopírují tak dokonale šmejdy.

Článek

Nejdříve to byl ve společnosti problém s podomními prodejci hrnců a pánví. Obcházeli domácnosti a kde někdo narazil na seniora, který neměl přehled, zastavil se. Aby se vnutil a mohl vysvětlovat, že právě jím prodávaný výrobek v podobě hrnce má cenu zlata.

Senioři bicepsy netrénují

Snad jim odzvonilo, společnost se vyvíjí a má své očistné mechanismy, zdálo se. Bohužel. Pod svícnem bývá největší tma.

Sousedka, která bydlí o patro nade mnou, umístila maminku do luxusního privátního domova pro seniory. Myslela si, že tam bude o maminku skvěle postaráno. Krásná tělocvična, ještě hezčí bazén, nádherná společenská místnost.

Pak si uvědomila, že vše je vlastně jen na oko. Nemohoucí maminka těžko seběhne dvě patra do přízemí, aby si po ránu vzala činky a posílila si svůj biceps. Také do kulturní místnosti ji musel dovézt na kolečkovém křesle některý z ošetřovatelů.

Operace za 20 000

Když prozřela, ještě chvilku pozorovala nastavený systém. Pokud mamince nakupovala léky s doplatkem, utratila za ně každý měsíc tisícikorunu. Ta se v rámci dodávek v seniorském ráji zvýšila o polovic.

Ber nebo neber, pracovníci důchoďáku, s nádhernými fotkami na webových stránkách, kde se jeden senior usmívá více než druhý, sice léky zajistí, ale nikde není napsáno jaké a za kolik. Nikdo nesleduje, jaká je výše doplatků, které musí do 5 000 Kč za rok zacálovat.

I vrabci na střeše si cvrlikají o tom, že se najdou v rámci ortopedických operací jedinci, kteří své „umění“ dokážou prodat. Lékař prý operuje klidně za 20 000 Kč… Kdo nemaže, ten nejede. Babičky a dědečkové s úpornými bolestmi tak sáhnou do štrozoku a na dřevo vysolí, kolik si felčar řekne.

Slyšet se dá i za pár stovek

Mzda lékařů v nemocnicích přitom jenom kvete. Někteří si s přesčasy přijdou i na skoro jednostotisíc hrubého. To není málo, dá se říci. Ovšem oni by rádi ještě více. A kdo jiný by jim měl přispět na život než jejich pacienti?

Třeba v ORL ambulancích. Prostě na ušním. Kolegyně v práci je starší, začíná trpět nedoslýchavostí, jaký je výsledek vyšetření? Jedno ucho je postiženo ztrátou 45% a druhé je o 25% horší. Nic se neděje, bude prý muset nosit naslouchátko.

Anketa

Jste ochotni dávat úplatky lékařům za jejich práci?
Když dávám spropitné v restauraci, jde o spropitné. Peníze lékaři jsou spíše pozorností.
4 %
Mně v práci nikdo nikdy nic nedal. Nevidím důvod, proč sypat peníze ve zdravotnictví, když mají svoji mzdu.
40 %
Přijde mi to amorální.
56 %
Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Jeho cena ve výši 20 000 korun mně přišla poněkud vysoká, ale pokud jí pomůže, proč ne, řekl jsem si. Večer jsem se mrknul na internet, mezi jehož aktivní uživatelky se kolegyně neřadí. No a cenový rozptyl? Od několika set korun v obchodních řetězcích až po desítky tisíc za specializované modely. Obojí přináší stejnou službu. Člověk po nich lépe slyší. Ty dražší prý snad pohltí i šumy z okolí… Kompenzační pomůcky pro sluch se pořizují na základě doporučení lékaře – specialisty, a to nejlépe v ORL ambulancích. Pojišťovny přispívají na jedno sedmtisícovek. Kolik je provize zdravotnického zařízení zůstává tajemstvím.

Někteří doktoři jezdí na drahé kongresy do luxusních dovolenkových resortů zdarma na pozvání výrobců léčiv. A pokud někdo z nich nejede? Lidé lékařům někdy sami přinesou peníze. Úplatek za péči je podle výsledků nedávno zveřejněného průzkumu ochotno dát 20% z nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz