Hlavní obsah
Psychologie

Stačí posílit sebe samotného. Sebevědomí stoupne samo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

I trénink na maraton může posílit.

Někdy se ve své praxi setkávám s lidmi, kteří chodí jako tělo bez duše. Šéf jim v práci vytkne drobnou chybu a pro ně se v daný okamžik zhroutí svět. Přitom nejde o nic zásadního, jen banalitu. Nepodléhejme vlastním emocím!

Článek

Emoce = nemoce, říká se. Kdo je umí držet na uzdě, mám často vyhráno i v běžném životě. Nezhroutí se z toho, že sem tam mu někdo vytkne chybku. Mýlit se je totiž lidské a přirozené. Když dítě dostane ve škole horší známku než jedničku, také má šanci ji opravit.

Středem světa není nikdo

Svět totiž nestojí na nás. Točit se bude více či méně podobně i bez naší přítomnosti. Pokud si člověk uvědomí tuto jednoduchou premisu, hned se mu může dýchat uvolněněji a nebude tolik podléhat tlaku okolí, které mu někdy dává na srozuměnou, že středobodem není právě on.

Středobodem totiž nejsou ani ti lidé, kteří nám pochybení vytýkají. I oni se mohou mýlit a zbytečně tak podkopávají naši sebedůvěru.

Pochybování o sobě samém pak může být naopak tím korektivem, který nás přirozeně dovede k lepším výsledkům v čemkoliv.

Dělat se dá cokoliv!

Dobré je také vystoupit z šedi svého života a začít něco tvořit. Samostatně a bez ostatních. Klidně se ponořit do svého světa a jakmile bude hotovo, pokud jste s výsledkem spokojeni, pochlubit se jím.

Je možné, že pak přijdete i na to, že dílo vám pochválí kde kdo, protože bude dobré. Když člověk tvoří bez sobě samému uměle vytvořených mantinelů, ale svobodně, jde o výsledek se silným nábojem!

Realizovat se může každý v čemkoliv, co uzná za vhodné. Kdo má rád sport, může popustit uzdu fantazie a chodit častěji na tréninky. Komu se líbí kultura, může začít kreslit nebo skládat básně, s hudebním talentem pak klidně začít navštěvovat sbor. Pokud se chce někdo ve volném čase věnovat dětem, může si rozšířit kompetence studiem volnočasové pedagogiky a pak vést tábor nebo kroužek…

Nepřipouštění si drobných problémů, které stejně člověka potkávají a spojení této situace s vytyčením dosažitelného cíle, to je cesta ke svýšení sebevědomí a nalezení sebe samotného. Pokud někdo váhá a neví, kam se vrtnout, může využít konzultačních hodin v rámci psychoterapeutických praxí. Ty jsou tady od toho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz