Hlavní obsah
Aktuální dění

Svaté město protíná jediná tramvajová linka. Zastávky narvané k prasknutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Beer

K útokům může dojít v Izraeli kdykoliv a kdekoliv.

Jeruzalém je hlavním městem státu Izrael. Žije v něm necelý milion obyvatel. Nemá žádné letiště a nepočítá se ani s výstavbou metra. Provoz zajišťují autobusy a jediná tramvaj.

Článek

Oficiální název je Červená linie a vede skrz hlavní uzly celého města. Na několika místech se dokonce plíží kolem Starého města, jež je rozděleno na čtyři části. Židovskou, muslimskou, křesťanskou a arménskou.

Hry s nádechem smrti

Každá ze čtvrtí si žije svým poklidným životem, k občasným třenicím dochází jen na jejich spojnicích. Na svědomí je mají zejména nevybouření adolescenti, které neumí rodiče ve správný čas okřiknout.

Nejde přitom o žádné klukovské žerty typu míčem rozbité sousedovic okno, jak je známé v kulturách západního typu, ale třeba hru na infitádu. To jde o okamžiky, ve kterých se drží v ruce nože, plápolají ohně a metají se kameny po kolemjdoucích.

V reálu proběhly dvě, první v letech 1987 – 1993 a následující pak v období 2000 – 2005. Vždy šlo o útoky s použitím střelných zbraní, nastražených bomb a přímého fyzického násilí proti Izraelitům.

Může dojít i k zastřelení zachránce

Tramvaj je v Izraeli součástí hromadné dopravy od roku 2011 a její konce se neustále prodlužují. Staví se podle městské kasy a potřeby obyvatel města. Do budoucna je v plánu i Zelená linie, po níž by se mělo ve městě jezdit od roku 2025.

Z tohoto důvodu není jízda tramvají stabilně bezpečnou záležitostí. Na jednotlivých zastávkách dochází nepravidelně k teroristickým útokům, jejichž cílem jsou především civilisté. Těch je na nich vždy velký hrozen a nikdo z čekajících cestujících si nemůže být na 100% nikdy jistý, že dojede tam, kam chce.

Anketa

Jste připraveni bránit se proti teroristickému útoku?
Vůbec ne. Nad tím jsem nikdy nepřemýšlel/a.
57,7 %
Obecnou povědomost a tušení mám, ale nic konkrétního.
28,8 %
Všechna doporučení jsem se naučil/a. Je lepší být připraven/a než zaskočen/a.
13,5 %
Celkem hlasovalo 104 čtenářů.

Občas dojde i k tragickým a politováníhodným omylům. Jako loni v prosinci. Náhodný civilista vytáhl při teroristickém útoku na autobusové zastávce svoji zbraň a začal pálit na útočníky. Armádní komando, které přijelo na pomoc, jeho práci dodělalo. Pak ovšem dalšími kulkami zlikvidovali i tohoto pomocníka spravedlnosti…

Evakuace města v Pásmu Gazy začala

Jak se správně zachovat při krizových situacích je vlastně otázka, i když zásady jsou jasné. Vyhledat nejbližší kryt a tam se pokusit bezpečně přečkat. V žádném případě se nedoporučuje chodit při zvuku sirén k oknům a dívat se z nich, aby člověk odhadl situaci!

Co nejdále od dveří nebo oken a ani nedutat. Pohyb a hluk totiž může být signálem pro útočníky, že svoji práci ještě nedodělali a mohou začít pálit. A žádný turista nemá zapotřebí, aby se během okamžiku přeměnil v oběť.

Izraelská armáda údajně začala s evakuací města Rafáh v Pásmu Gazy. Jde o 100 tisíc civilistů, které hodlají vojáci přesunout do bezpečnějších oblastí. Informace, která je „stará“ pár hodin, může vést ke zvýšení napětí.

Pokud se v něm opravdu nalézají útočníci Hamásu a dojde k jejich likvidaci, bude mít svět o problém méně a jeruzalémské zastávky tramvaje a autobusů budou bezpečnější. Jsem v Izraeli na týden, od soboty do soboty. Prozatím jsem ve svém hotelovém pokoji zatáhl závěsy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Rafah

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz