Hlavní obsah
Seberozvoj

„To nedělej, co si budou myslet…“ Pocit, který svazuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Člověk může být svázán i svým pocitem.

Možná jste to i vy, kdo jste slyšeli názor, že byste neměli dělat to či ono, protože: „Kdo ví, co si budou myslet…“ Zde si může dosadit každý člověka nebo skupinu.

Článek

Tu, kterou by měl podle někoho jiného respektovat. Mohou to být sousedé, příbuzní, kolegové v práci, někdy však jde člověk i do extrému a snaží se uzpůsobovat své chování před manželem či manželkou.

Neustoupení zvýší sebevědomí

Jde o těžko uchopitelný pocit, který se díky tomu obtížně odhazuje. Může začít u dospělých hned po ránu. Co si mám vzít na sebe, aby mi to slušelo nebo jakou barvu rtěnky mám použít, abych se nedostal/a do řečí, když přijdu do práce a odběhnu pak během dne na chvilku ven?

Na tričku, které jste si s radostí koupil/a v second handu však není nikde vidět, že pochází z druhé ruky. A i kdyby! Prostě jste se na chvilku rozhodl/a zachraňovat planetu před nadprodukcí a je to. Nikomu do toho není vůbec nic!

To, co nosíte rád/a, nikoho pohoršit nemůže. Je to vaše oblečení a vy jste si na něj vydělali a koupili ho, protože se líbí přece právě vám. Pokud se nenecháte vláčet názory druhých, o kterých často ani nevíte, kdo je vlastně představuje, může se vám ulevit.

Oddalování ukazuje nejistotu

Bez problémů tak každý může ukázat, že je právě on tím, kdo si řídí svůj život sám a nepotřebuje k jeho organizaci berličky od svého okolí. Každému totiž vyhovuje něco jiného a pokud by se kdokoliv podvoloval, potlačoval by svoji vlastní identitu.

Anketa

Do jaké míry jste ochotni podřizovat se názorům svého okolí?
Nechci se dostávat do řečí, a tak občas podlehnu a přizpůsobím se, i když vím, že jde o klevety.
20 %
Nijak, jsem originál a díky tomu se cítím svobodně.
70 %
Názory druhých považuji za důležité, nechci nijak vybočovat z davu.
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Připadá někomu divné, že žena vstupuje do vody na koupališti v oděvu, který zahaluje celé tělo včetně vlasů? Není to divné. Jde o burkiny, které používají muslimské ženy úplně běžně. Vyznavači jiných kultur, kteří se neostýchají do vody vstoupit někdy i na Adama nebo Evu, mohou připadat jako velmi divní a podezřelí zase jim.

Máte pocit, že vás sousedka na chalupě během dne obtěžuje svými hlasitějšími projevy? Pokud si to jen budete myslet a přemýšlet, jak jí to naznačit, aby se jí to nedotklo a jak jí to říci, aby si o vás nemyslela nic špatného, protože kdo ví, co by si myslela, daleko nedojdete. Nic se nevyřeší!

Být svým a řídit se vlastními názory je znakem zdravého sebevědomí. To bohužel mnoha lidem schází. Přitom ho lze nalézt v drobnostech. Pak už jen překročit vlastní obavy a nenechat se jimi svazovat. Nic, co člověk dělá, není problémem druhého, ale jen jeho samotného!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz