Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tradice první (pivní) republiky v ohrožení. Prezidentovi chutná Podřipské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Poctivé domácí pivo v ohrožení.

Petr Pavel není abstinent. To nebyl žádný český prezident. Že Miloš Zeman měl zálibu v becherovce věděl kde kdo. Jestli ještě někdy bude moci hlava státu jít na točené do Ctiněvse, to je ve hvězdách!

Článek

Kdo si před sebe rozloží mapu a vezme do ruky lupu, najde místo, kam si rád prezident zašel na točené. Nasoukal se doma do bot a pěkně pěšky vyrazil z Černoučku do Ctiněvse, vzpomínají místní.

Ruce stroje nepředeženou

Tamní rodinný pivovar nepatří mezi nějaké velkoproducenty piva. Místnost, ve které si mohou štamgasti posedět, se otevírá denně často jen na šest hodin. Kvůli tomu by si ve velkých městech velkopivovarníci ani objekt restaurace nepronajali. Ve Ctiněvsi se však točí Podřipské světlé, Podřipský ležák a dokonce Podřipské pšeničné!

Anketa

Jak vnímáte českou pivní kulturu?
Mám ji rád. Doufám, že se podaří těžké období překonat a nikdo nezkrachuje.
82,7 %
Kdyby hospody nebyly, bylo by mně to úplně jedno, stejně do nich nechodím.
13,7 %
Začali jsme šetřit, a tak nyní sice nerad, ale musím si vystačit s petkami doma.
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 197 čtenářů.

Stejně jako domácnosti, narážejí minipivovary, které uživí často jen jednu menší rodinu, na energetickou past. Plyn a elektřina jsou komodity, které často nutí doma zhasínat, ale v hospodě se o svíčkách být nedá! Slad, základní nezbytná surovina, přinutila k šetrnosti již během postcovidového roku, protože jeho cena vyskočila až o 80%.

Kdo chce na malém českém písečku přežít, musí investovat do technologií. K produkci již nestačí pilné ruce, nutností začínají být rychlejší linky a stroje.

Zákazníků v knajpách ubývá

Další cesta ke zlevnění sice existuje, ale nikdo z maloproducentů se do ní nežene. Ta by totiž znamenala nahradit slad cukrem, místo chmele použít extrakt nebo uvařit silnější a pak ho naředit sodovkou. To by mlsný jazyk českého pivaře nepřežil!

„Obyvatelé Československa vypili v druhé polovině 20. let minulého století za rok v průměru 68 litrů piva na osobu, tedy o polovinu méně než v současnosti. Na území republiky fungovalo téměř 500 pivovarů, zhruba o šedesátku více než dnes, produkce však byla o polovinu nižší,“ hovoří jasně data Českého statistického úřadu.

Pivo Čechům prostě chutná. Dnes se platí za lahváče nebo petky DPH v sazbě 21%, u točeného to je však jen 10%. Pokud sazba poskočí, může to s hostinskými zamávat jako s věchýtkem, protože již dnes si mnozí radši koupí napěněnou vodu v supermarketu a poctivému orosenému se ve velké vzdálenosti vyhnou.

Minipivovary s prezidentskou vzpomínkou

Přitom hostince byly z historického hlediska katalyzátorem nejen politiky, ale i kultury! V zájezdním hostinci U Kaštanu v Praze na Břevnově vznikla dnešní neparlamentní sociální demokracie, spisovatel Jaroslav Hašek v hostinci U  České koruny v Lipnici sepisoval svého Dobrého vojáka Švejka.

Prezident Václav Havel dokonce pracoval v pivovaru Trutnov, kam jezdil na směnu svým vozidlem zn. Mercedes a naučil se „přikulovat“ jeden sud za druhým. K pěnivému moku měl blízko, dokonce na něj pozval při státní návštěvě i Borise Jelcina a Billa Clintona.

Neodmítal ho ani prezident Václav Klaus, který během výkonu mandátu hlavy státu dokonce několik minipivovarů v Česku navštívil a na Luční boudě kdysi otevíral výrobnu pěnivého moku.

Doufejme, že dnešek s českými minipivovary v rámci konsolidačního balíčku nezatočí. Tradice by se měla ctít! A jak taková návštěva prezidenta během chvilky volna v oblíbené hospůdce vypadá? Jako první si to do Ctiněvsi šupajdí příslušníci Ochranné služby. Následuje hlava státu a za ní opět příslušníci. Doprovod pije nealko, protože je ve službě. Chráněná osoba si může objednat točené. Jestli Petru Pavlovi nezavřou podřipský minipivovar, bude tam moci chodit i po výkonu svého mandátu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz