Hlavní obsah
Zdraví

Umřít mu nedovolili, život je cennější. Eutanazie opět na stole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Už jí nic nebolí a odpočívá v pokoji. I v terminálním stadiu rakoviny si však musela pomoci sama.

České soudnictví rozťalo spor občana a státu. Žalobce se domáhal žalobou na stát svého domnělého práva na smrt, ale neuspěl. Případ se vlekl od roku 2018, na stůl se dostal až k Nejvyššímu soudu.

Článek

Žalobou na stát se mohou občané domáhat svých subjektivních práv. Někteří uspějí, jiní nikoliv. K soudu se nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek. Ten je nyní na nějakou dobu jasný, dobrovolný odchod ze světa se u nás provádět nebude.

Vývoj nelze předjímat

Na jedné misce vah ležela argumentace člověka, který chtěl zemřít. Podle jeho názoru jde o svobodný projev vůle člověka, který je ošetřen v Listině základních práv a svobod. Pokud se rozhodne zemřít, mělo by mu to být umožněno.

Anketa

Pokud byste byl/a ve stádiu nesnesitelných bolestí z důvodu nevyléčitelné nemoci, jel/a byste si pro smrtící injekci do zahraničí?
Jestliže by mně to mělo zachovat důstojnost odchodu, asi ano.
49,6 %
Ne, nemám tolik odvahy, abych rozhodl/a o vlastní smrti.
3,4 %
Rád bych měl/a na výběr, jestli to udělám nebo ne. Nyní prostě nevím, ale kdo ví, co se může stát.
47 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1673 čtenářů.

Druhá miska vah, která převážila, řadí jakékoliv aktivní jednání s cílem způsobit smrt konkrétní osobě na úroveň vraždy. Dopustit by se jí mohl i lékař, který by konal na základě žádosti pacienta.

Bylo rozhodnuto v souladu s platným zákonem, o tom nemůže být pochyb. Otázkou je, jak se právní normy budou vyvíjet v budoucnosti.

Někde v cizině to jde…

Podle průzkumů veřejného mínění je 73% občanů pro uzákonění eutanazie. Všichni dodávají, že jen a pouze v případech, které budou řádně ošetřeny zákonem,

Mělo by jít o projev vůle na smrt nemocného člověka, kterého nesnesitelné bolesti přivádí do stavů, které jsou neslučitelné s důstojným životem. Může tak jít třeba o pacienty s nádorem slinivky břišní… Jak poznamenává Milan Hamerský, předseda legálně fungujícího spolku Pro eutanazii, který sbírá podpisy: „Proč by měl člověk umírat v zahraničí?“

Dnes totiž vůbec nic nebrání žádnému zájemci o tento způsob odchodu ze světa vyrazit si na výlet do některé ze zemí, kde je eutanazie povolena. A tam podstoupit proces asistované sebevraždy, který jej zbaví utrpení.

Odpůrci se bojí zneužití

Proti povolení eutanazie vystupují v Česku především osobnosti, spjaté s poskytováním hospicové péče. Jejím cílem je zajistit důstojnou péči pro lidi, kteří se ocitají na pomyslném konci svých životních sil.

Pacienti v této fázi života mohou dokonce volit mezi pobytem v ústavním zařízení nebo doma, je to jejich volba. Specializované hospicové týmy jsou složeny nejen z lékařů, zdravotních sester, ale i psychologů a duchovních, kteří pracují se zbytkem rodiny.

Obavy se soustředí především do oblasti možného zneužití institutu z nekalých pohnutek. Ty prý mohou být nejen osobní v podobě dědictví, ale i systémové způsobené snahou snížit vysoké náklady na léčbu pacienta.

Případ žalobce z Pardubic, který horuje za své právo na eutanazii a o kterém rozhodoval Nejvyšší soud, může mít pokračování. V úvahu nyní přichází žaloba k Ústavnímu soudu a pokud by nebyl verdikt podle žalobního návrhu, zbývají evropské orgány soudní moci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz