Hlavní obsah
Psychologie

Příbuzní vás mohou chtít zbavit svéprávnosti. Návrh musí rozumně odůvodnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pexels.com

Babičku vnuk zaskočil.

Poprvé zapomněla peněženku a šla na nákup. Podruhé zabouchla a klíč zůstal v zámku. Potřetí se rozhodla zůstat bydlet ve svém bytě a neodstěhovat se na chalupu, i když se vnukovi narodila dvojčata a potřeboval byt. Je to na zbavení svéprávnosti?

Článek

Není,“ nepotěšil jsem svého klienta, který se jako tonoucí stébla chytal a hledal sebemenší důvody proto, aby svoji babičku omezil na způsobilosti k právním úkonům.

Stav posuzuje soudní znalec

Ano, najdou se mezi námi filutové, kteří se snaží využít šedivé skráně svých nejbližších k tomu, aby se ještě za jejich života na jejich majetku trochu přiživili. O případech, kdy seniora navštěvuje v domově důchodců rodina jen v den výplaty důchodu toho bylo popsáno již mnoho a mnozí pracovníci podobných zařízení by mohli vyprávět!

Pojem zbavení svéprávnosti v současné době neexistuje, fyzická osoba může být na svých právech pouze omezena, a to po zákonem stanovenou lhůtu. Ta dnes činí tři roky a po ní následuje soudní přezkumné řízení, pokud omezení netrvá pět let v případě nepříznivé zdravotní budoucnosti v tomto časovém období.

Omezení svéprávnosti je totiž natolik zásadním narušením celistvosti člověka, že si každý z nás zaslouží, aby byl chráněn před jakoukoliv svévolí, jež by se mohla s tímto institutem spojovat. Soud tedy v případě obdržení návrhu vyzve soudního znalce z oboru psychiatrie, aby zaujal stanovisko.

K zásadním věcem vyjádření opatrovníka

Doba omezení svéprávnosti neznamená, že se nemůžete rozhodovat a činit věci podle svého uvážení. Na ně totiž dohlíží soudem stanovený opatrovník a pokud mají logickou posloupnost a souvislost, vaše jednání tento člověk osvědčí.

Pokud si tedy nezdárný potomek mne ruce, že vás vystrnadí z vašeho bytu, aby se tam spokojeně uvelebil a vy dožijete na polorozpadlé chatě, může být zaskočen tím, že to tak prostě nebude!

Je pravda, že se stoupajícím věkem může dojít ke snížení úsudkových schopností, ale soud každého, koho omezuje ve svéprávnosti, jemu přiměřeným způsobem o rozsahu omezení informuje. V žádném případě by se nemělo stát, že by kdokoliv nevěděl, co je předmětem soudního jednání!

Pro svého návštěvníka jsem tak měl jedinou radu: „Uskromněte se a nechte babičku v klidu žít.“ Asi jsem pána nepotěšil, už se na terapeutické sezení nikdy neobjednal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz