Hlavní obsah
Jídlo a pití

Úzkost odplaví alkohol. Dobrý sluha a zlý pán

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Sklenka v parném létě ublížit přece nemůže.

Kdo by nebyl spokojený, když najde nějakou obezličku pro svůj život? Má obavy nebo strach a zažene je jako mávnutím kouzelného proutku. Ani lékaře nepotřebuje! Stačí alkohol.

Článek

Právě tímto způsobem vzniká závislost. Přichází nenápadně, ale důsledky bývají zničující. Pokud si člověk neřekne, že teď už dost a se svým apetitem nesekne. Nejlépe sám od sebe. Kdo to nedokáže, může zajít k odborníkovi.

Druhá sklenka pomáhá vyrovnat

Rozhovor jako jeden z možných diagnostických nástrojů je alfou a omegou všeho snažení. Upřímný. Kdo si vymýšlí, problém zjednodušuje a bagatelizuje, nemůže od psychoterapeuta, psychologa nebo psychiatra čekat vůbec nic!

Anketa

Pokud jste někdy cítil/a nebezpečí z přemíry pití u sebe, jak jste si poradil/a?
Začal/a jsem se více hlídat a nějakou dobu jsem popíjení vysadil/a.
53,8 %
Navštívil/a jsem odborníka.
0 %
Mám za sebou pobyt v protialkoholní léčebně.
7,7 %
Stále s démonem alkoholu bojuju.
38,5 %
Jsem abstinent/ka, a tak nemohu žádným způsobem reagovat.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Jednoduchá řešení neexistují. Je potřeba najít spouštěč, ten si označit a zlikvidovat ho na věky věků. U někoho to může být pocit samoty, jiný zahání problémy spojené s prací, třetí překrývá obavy o svůj zdravotní stav.

Je jedno, kdo stojí v pozadí a spouští vypínač reakce. Tou může pak být mimovolný pohyb. Lednice, flaška, sklenička. A šup tam s ní! Pak aby se neřeklo, přichází druhá na vyrovnání hladinky do druhé nohy.

Ovšem od druhé skleničky je blízko k třetí nebo čtvrté. Zlomem je první lahev. Prozatím nikdo nic nemusí vidět, Jen veselou osobu, se kterou je legrace a pohoda. Následuje přirozená reakce okolí, které si veselou kopu často zvou mezi sebe. Začátek konce klepe na dveře.

Začíná to nenápadně…

Ráno si přispíte nejdříve v sobotu. Potom v neděli. Musíte si odpočinout po náročném týdnu. Druhou stranou mince polehávání v pelíšku je fakt, že toho ve volný den stihnete méně. Také se vám nechce dělat to, co jste dělali běžně.

Občas se to může projevit i v práci. Na něco se zapomene. A kontrolka popíjejících selhává, i když si toho všimnou ostatní. To už je však situace, která volá po nějaké formě řešení! Abstinenci nebo kontrolovaném pití. Úzkost z následků je totiž díky alkoholovému opojení ta tam…

Kdo to nezvládne sám, měl by vyhledat odborníka. Pro jednotlivce to není vůbec jednoduché. Málokomu se podaří zbavit se závislosti napoprvé. Recidivita závislostí je prevít. Alkohol je na chvilku dobrý sluha, ale v dlouhodobém horizontu opravdu zlý pán!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz