Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vězení nenapraví každého. Smysl trestu by neměl unikat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Mám hlad. Už je 12. Kdy bude konečně oběd?

Za mřížemi se v Česku ocitne na rozdíl od Evropy kde kdo. Souhlasím, že do vězení patří nenapravitelní recidivisté a lidé, kteří ohrožují druhé na zdraví, životě a majetku. Co neplatiči výživného nebo ti, kteří bourají?

Článek

Odešel z domova, nechal matku s dítětem na holičkách, neposílá ani korunu a tím ohrožuje výchovu a vzdělávání dítěte. Měli by ho zavřít, až zčerná, myslí si část samoživitelek. Někdo by ho měl naučit chodit do práce a plnit si své povinnosti, myslí si druhá skupina matek, které realita života sklápí na lopatky.

Bludný kruh neplatičů výživného

Poprvé vykutálený otec dostane podmínku. Podruhé mu ji prodlouží. Potřetí dostane příkaz k nástupu do výkonu trestu na nějakou krátkou dobu. Dluh na výživném bobtná, proti povinnému je vedena exekuce.

Vězení sice není procházka růžovou zahradou, ale i v něm jsou osoby zaměstnané a nezaměstnané. Není mnoho zaměstnavatelů, kteří by vězňům nabídli smysluplnou práci za smysluplnou odměnu. Podstatnou část trestu tak proleží na kavalci, protože trest je krátký a proč zaučovat na pracovišti ve věznici někoho, kdo má tak „krátký“ trest a je tedy z hlediska zaměstnavatele jen zátěží firmy?

Dříve či později se vrátí na svobodu. Málokdo ho zaměstná, protože má záznam v Rejstříku trestů. Stává se z něj tedy příjemce sociálních dávek. Dostane minimum, Úřad práce mu zaplatí podle velikosti normativních nákladů na bydlení buď nějaký krcálek nebo místo na ubytovně. Sem tam si zajde na brigádu na černo a žije. Dluh na výživném stále roste.

Pracovní návyky nemá, na všechno kašle, protože má pocit, že se ocitl na konci svého života, i když by fakticky mohl chodit do práce.

Řidiče po nehodě prozkoumá psycholog

Dal si před cestou po obědě pivko, pak přehlédl červenou a jel příliš rychle. Myslel, že už nenadýchá, ale po kolizi s chodcem policejní hlídka naměřila zbytkový alkohol. Zranění člověka na procházce bylo bohužel neslučitelné se životem.

Nepodmíněný trest řidiče nemine, zákaz řízení pak jde ruku v ruce. Po propuštění chce znovu řidičák. Aby ho získal, musí znovu udělat testy na řidičák a čeká ho návštěva psychologa. Ten může zjistit, že se napravil a dá mu zelenou k tomu, aby se postavil na vlastní nohy. Propuštěný odsouzený si pak pořídí auto a rozváží třeba balíky, pracuje do úmoru, aby uhradil náklady nemajetkové újmy poškozeným.

Zcela odlišný systém práce s odsouzenými, jedna země. Nebylo by lepší než hostit neplatiče výživného za mřížemi, kde mají stravu a lůžko zdarma, zařadit je do odborných programů, ve kterých budou posilovat svoji rodičovskou zodpovědnost a po nich nastoupí do práce?

Česká republika vede v civilizovaném světě žebříček zemí s nejvyšším počtem odsouzených za mřížemi. V čele pomyslného pelotonu jsou před námi Moldavsko, Litva, Ázerbájdžán, Gruzie, daleko za námi pak Německo, Rakousko, Itálie, Řecko a jiné vyspělé státy. Šetříme, kde se dá a veřejný rozpočet zbytečně utápíme ve zcela jasně neefektivním systému.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2781821-cesko-ma-dvakrat-vic-veznu-nez-je-v-evrope-bezne-na-vine-jsou-dlouhe-tresty-a#&gid=1&pid=1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz