Hlavní obsah
Bydlení

Žaloba může být podána na kohokoliv. Po krku si jdou i sousedé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Spoluvlastnit činžák není jen radost, ale i starost.

Myslel jsem, že žiju v činžovním domě se skvělými sousedy. Je nás pár, na chodbě se zdravíme a známe se dlouho. Nikdy by mě nenapadlo, že se budeme někdy scházet u soudu.

Článek

Člověk míní, život mění. I požadavky, které jsou v rozporu s českým právním pořádkem, mohou být projednány u soudu, pokud je podána žaloba.

Sen o budoucím toku peněz

Jsem předseda jednoho z výborů Společenství vlastníků jednotek. To je společnost, zakládaná z důvodu údržby a správy společného majetku. Na společných shromážděních se rozhoduje podle velikosti podílů jednotlivých spoluvlastníků. Jsou však i situace, ve kterých musí být dosaženo shody absolutně všech.

Když jsme hledali investora, který si koupí půdní prostory činžáku, ve kterém bydlím, tušil jsem, že to nebude jednoduchá věc. Jako prvního jsme vyřadili filutu, co chtěl půdu za poskytnutí 50% slevy na opravy společného schodiště, elektřiny a rozvodů plynu.

Vítězem se stala firma, která nabídla spoluvlastníkům peníze, pokud opravíme společné prostory. Nabízený balík jsme tak pomyslně rozdělili na dvě poloviny, abychom měli nejen dobrý pocit z opravených prostor, ale aby nám v kešeni nějaká kačka zůstala.

Výtah může být povinný

Krize na trhu se stavebními materiály a jejich pohyb směrem k výšinám nás trochu zaskočil, ale protože dovedeme myslet na sebe jako na první, začali jsme osekávat, co se dalo. Místo mramoru tak použijeme náhražku, dlaždičky nebudeme draze renovovat, ale pořídíme nové co nejvíce podobné a výtah holt nebude i pro převoz nábytku, ale pouze k přepravě osob.

Anketa

Jak vypadá situace ve společenství vlastníků v domě, kde bydlíte?
Nikdy jsme se pořádně neshodli na ničem. Dům tak přirozeně chátrá a nejspíš bude hůř.
24,2 %
Jsme nejspíše kolektivem osvícených. Na všem se dohodneme a barák jen vzkvétá!
38,4 %
Každý si dělá, co chce a shodu hledáme těžko. Přesto věřím, že se dohodnout dokážeme.
37,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 393 čtenářů.

Celá léta byl výbor pod drobnohledem sousedů, aby nikoho nenapadlo někoho ošulit a protože co se vleče, neuteče, podařilo se odstranit i bublající neshody.

Obtížně řešitelná pro obyvatele přízemku byla představa podílení se na výstavbě výtahu. Zlom nastal až ve chvíli, kdy členové výboru vysvětlili, že nejde o výmysl osob, které bydlí ve vyšších patrech, ale nově o nutnost, když se ze čtyřpatrového činžáku stane pětipatrový. Tak stanoví stavební vyhláška z roku 2009.

Balkóny jsou společné

Na poslední společné schůzi jsme si odhlasovali, že s navrženým odprodejem všichni přítomní souhlasí. Na otázku: „Ano?“ se zvedla pravá ruka všech přítomných. Volal jsem investorovi, že vše je na dobré cestě. Zbývají přece jen podpisy pod smlouvu, zdálo se mně.

Po týdnu jsem dostal mail. Jeden ze spoluvlastníků nechce mít nic společného s výstavbou pětice nových balkónů, na které se většina z nás těší (je nás v domě 7). Argumentuje zdánlivě správně. Ani na jeden nebude mít přístup a on už balkón má.

Balkóny a lodžie jsou podle českého práva společnou součástí domu, i když přístup na něj je z jednotlivých bytů. Nikdo nikdy také onoho „balkónáře“ nikdy nekonfrontoval s tím, že se spotřebuje více barvy při opravě fasády kvůli jeho prostoru, který je charakteristický pro náš dům.

Před chvílí jsem si v datové schránce přečetl výzvu soudu, ať dodáme Usnesení ze Shromáždění vlastníků, kde jsme hlasovali. Podle návrhu žalobce zvednutá ruka při odpovídání na otázku „Ano?“ není souhlasem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz