Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zdravým seniorům v Česku pšenka nekvete. Šéfovat mohou v USA i Bílému domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Zkušená soudkyně po sedmdesátce dostala padáka. Doma začala psát knížky.

České právo je tvrdší, než se zdá. Co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi. I soudci si musí svých pár švestek zabalit, když jim věk poskočí na 70.

Článek

Dvojí metr v otázce věku dopadá dnes bohužel na aktivní a produktivní. Jde o dvojnou vazbu. Stát nechce seniory diskriminovat z důvodu věku, ale z některých profesí je vyžene na ulici. Spravedlnosti se nedovolají.

Volení papaláši limit nemají

Brněnská bašta Ústavního soudu byla v otázce věkové hranice neoblomná. 70 let a dost. Žalobce, kterým byl jeden ze soudců Vrchního soudu v Olomouci, upozorňoval na zvyšující se věk dožití, ze kterého dovozoval další potřebu společnosti na kvalitních soudcích s praxí, když jsou jeho mentální schopnosti plně zachovány.

Jako argument tento nejvyšší soudní orgán v ČR překvapivě v roce 2022 uvedl, že: „jde o reprezentanty justice, která je vedle moci výkonné a zákonodárné jedním ze tří pilířů veřejné moci.“

Jeho možná o pár měsíců mladší nebo i starší kolegové, na které se však zákon nevztahuje, protože jsou jmenováni prezidentem se souhlasem Senátu, nemají věkové omezení žádné. Dnes tak reprezentují justici bez vážných problémů a nikdo si jejich mandát nedovolí zpochybňovat.

Lékařka léčila do 99

Ve stejné situaci jsou i ostatní státní zaměstnanci ve služebním poměru. Padne rok, kdy oslaví narozeniny se sedmdesátkou na dortu a pak jim zbývá jediná jistota. K 31. prosinci si v práci zabalí fidlátka a alou na vejminek!

V některých státech světa musí svoji živnost pověsit na hřebík i kantoři nebo zubaři. Že jich je obecně nedostatek nikoho nezajímá!

Anketa

Jaký je váš názor na zaměstnávání lidí 70+?
Kdo chce pracovat, pokud může, ať pracuje.
75,7 %
Už by měli nechat místo mladším.
16,7 %
Zákaz pracovat kvůli věku mně přijde jako blbost.
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 288 čtenářů.

Přesto jsou profese, ve kterých jde pracovat i po dovršení magické hranice 70 let. Živým důkazem byla ve Světlé nad Sázavou MUDr, Irma Němečková, která chtěla zavřít svoji ordinaci s dovršením 100 let. Odešla však dva měsíce před koncem této své mety, plná zdraví, entuziasmu a dobré nálady náhle skonala.

Senioři mají co nabídnout

Dalším čilým seniorem, kterému stát dovoluje výkon funkce, je veřejný ochránce práv. Žádných 70 a padla, je mu 85 a české vládě dokáže šlapat na paty! Z titulu své funkce není Stanislav Křeček zodpovědný politické reprezentaci a rozhodně se o něm nedá říci, že by zavíral oči nad problémy občanů!

Nedávno konstatoval, že Česko nemá pro své občany vyřešen systém sociálního bydlení. Nemá, tak to prostě je. Pustil se i do banky, která nepochopila význam slova opatrovník. Opravdu nepochopila.

Komu je u nás nad 70 se ve velké míře dostává neoprávněně na druhou kolej. Mezi sedmdesátníky jsou lidé, kteří si již chtějí užívat zaslouženého důchodu. Ať si ho užívají. Ovšem pokud mají co nabídnout a chtějí dál pracovat, nikdo by jim v tom bránit nemusel!

Jak totiž začíná být nepřehlédnutelné, nejvíce příležitostí pro sedmdesátníky je ve Spojených státech. O pozici prezidenta se tam nyní utkají nejspíš Donald Trump (77) a Joe Biden (81). Nikdo jim v tom nebrání a důvěru svých voličů díky životním zkušenostem prostě mají. Komu bude Štěstěna nakloněna, to se teprve uvidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz