Hlavní obsah
Rodina a děti

Zlobí, já to dítě umravním! Pozor, může mít deprese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Má pocit, že jí nikdo nerozumí.

Reagovat emotivně na problémy ratolestí se nevyplácí. Lepší je přešlápnout si, uklidnit se, v klidu vyhodnotit situaci a pak reagovat. Předejít se tak dá mnoha výchovným přešlapům.

Článek

Jedním z nich může být zlobení dětí. Doposud hodné a tiché dítě se vám před očima mění v tvora, který jako kdyby se vrátil z džungle a přinesl si ty nejhorší zvířecí vlastnosti. Už se to s ním nedá vydržet! Co s tím?

Výhrůžky nepomáhají

V první řadě je potřeba si uvědomit, že stále jde o vašeho syna nebo vaši dceru. Žádný harant nebo nevychovaný spratek to není. Jde o samostatnou bytost, která se může projevovat způsobem, který uzná za vhodné.

Zcela jistě by bylo lepší, kdyby se choval jako Červenáček z Rychlých šípů nebo mladá dáma před tanečními, ale život není pohádka. První varovný signál přišel právě ze školy: „Opět nemá domácí úkoly,“ píše se v elektronickém systému u předmětu matematika.

Anketa

Považujete rozhovor s dítětem během dospívání za potřebný?
Ne. Jde o jinou generaci. Ať si používají své sociální sítě a mě nechají v klidu.
4,8 %
Samozřejmě. Vychovávat dítě není koupit si dárek s mašličkou v hračkářství pro dospělé. S dítětem se musí pracovat.
85,7 %
Nevím. Nerad bych zasahoval/a do jeho světa stejně jako já neočekávám, že by právě on/a zasahoval do toho mého dospěláckého.
9,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Doma je kvůli tomu haló. Nikdy se to nestalo, a tak následuje důrazné upozornění, že pokud se to bude opakovat, přijde série zákazů. Výhrůžky fakt nepomáhají. Za týden se situace opakuje, jen v jiném předmětu. Asi přichází puberta, napadne rodiče a do života dospívajícího přijdou nějaké mantinely.

Uzavírání se do sebe

Bohužel nepomáhají ani ony. Začíná odsekávat a vykřikuje, že by bylo nejraději, kdyby s ním mluvilo jako s dospělým. Když není po jeho, odejde během jídla od stolu, třískne s příborem a nechá nedojedený talíř na stole.

Tiché pohledy rodičů. Otec svírá ruce v pěst, nejraději by mu dal pár facek, kdyby si se ženou neřekl, že facka není argument. Matka vezme jídlo a nese ho i s vidličkou a nožem do pokojíku. Vše zbytečné. Ten je zamčený a na klepání dítě reaguje výštěkem: „Nechte mě být aspoň chvíli o samotě! Nepleťte se mně do života!“

A tak se nejbližší rozhodnou, že ho nechají vyvztekat. Však ho to přejde, myslí si a v průběhu odpoledne na věc zapomenou. Možná jen rodiče zavzpomínají na svá pubertální léta a věc uzavřou, že nějak bylo, nějak bude.

Nepochopení okolím

Když se dveře dětského pokojíčku odemknou, dítě sedí u svého stolku. Je nezvykle zamlklé, listuje si bezcílně knihou. Na otázku, jestli nemá nějaké problémy, nemá žádnou odpověď. Jen pokrčí rameny.

Týden zpestří další poznámka ve školním informačním systému: „Během velké přestávky se pral/a se spolužáky,“ což je vrchol, když rodiče nepovažují ani pohlavek za výchovný prostředek.

Hlava rodiny to nevydrží: „Ty hajzle, vytahovat se na slabší, to by ti šlo! Okamžitě se začni chovat normálně jako člověk,“ a poprvé potomka udeří. Reakce je na první pohled typicky vzdorovitá. „Vůbec mě nemáte rádi!“ křičí dítě a opět se zamyká ve svém pokojíku.

Projevy deprese jsou u dospívajících diametrálně odlišné než u dospělých. Nejde jen o skleslost, ale celou sérii příznaků, které mnozí z dospělých vůbec neznají. Během výchovy je dobré řídit se pravidlem Dvakrát měř, jednou řež. Může jít o projev počátku závažné deprese. K ní u dětí patří zapomínání drobností, neklid, výbuchy hněvu, odmítání autorit, uzavírání se do sebe. Dobrou prevencí je projevování zájmu o dítě, dobrá komunikace s ním. Důležité je povídat si se svým potomkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz