Hlavní obsah
Právo a státní správa

Znásilnění? Dohoda. Vražda? Také dohoda. Tresty s tajuplnými konci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Do kriminálu nemusí. Babí léto si užije na dovolené u moře.

Když žák zapomene domácí úkol, může se s kantorem dohodnout na náhradním plnění. Osvědčená praxe, která zachraňuje průměr známek ve školství, se přelila i do trestního práva. Kdo chce, dohodne se na trestu.

Článek

Novou praxí je tak ulehčena práce zahlceným soudům. Odpadá totiž sáhodlouhá fáze dokazování a předvolávání svědků. Nemusí se opakovat důkazy, které byly vyšetřováním zajištěny policií.

O vyšetřovaných rozhodne státní zástupce

Vyšetřování začíná přijetím oznámení o spáchání skutku. Po něm následuje zjišťování okolností, za kterých byl skutek spáchán a pokud indicie nasvědčují, mluví policie i s podezřelým. Po této fázi státní zastupitelství vyhodnotí spisový materiál a vše se s většími či menšími obměnami opakuje.

Podezřelý však již není podezřelým, ocitá se v procesním postavení obviněného. Během tohoto časového úseku se již konkrétní osoba může nechat zastupovat advokátem a ten navrhuje další důkazy, zpravidla svědčící ve prospěch zastupovaného.

Po ukončení vyšetřování předá policejní orgán spis státnímu zástupci a ten rozhodne, jestli se vyšetřování zastaví nebo bude podána obžaloba. Může však vyšetřovanému navrhnout i dohodu o vině a trestu!

Těžko pochopitelné verdikty

Pokud po seznámení s vyšetřovacím spisem přiznají svoji vinu, může dojít k uzavření dohody o trestu. Obžalovaný pak jen čeká, jestli návrh dohody schválí soud. Pokud ano, řízení je u konce. Verdikt je vinen, není možnost podat si odvolání proti tomuto závěru.

Anketa

Dohoda s pachatelem znásilnění 6 nezletilých chlapců o podmíněně odloženém trestu vězení vyvolává pocity.
Jsem v šoku. Zákonodárce by měl možnost dohody omezit na méně závažné trestné činy.
22,9 %
Je to v pořádku. Tak nějak by to mělo být. Přiznání je přece významná polehčující okolnost a třeba i skutku upřímně litoval.
3,4 %
Jsem zděšen/a. Člověk aby se bál nechávat děti bez dozoru. Podobná rozhodnutí ohrožují důvěru v justici.
73,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 175 čtenářů.

V praxi se novinka zabydlela rychlostí blesku, vyhovuje totiž v zásadě oběma stranám. Soudům ušetří čas, do statistického hlášení udělají čárku, mají totiž vyřešeno. Za toto zrychlení jsou pak mnozí ochotni přimhouřit oko a uložit mírnější trest.

Z tohoto důvodu mohla být veřejnost zaskočena zprávou o tom, že jedenadvacetiletý gauner, který v kostele ubodal osmnáctiletého varhaníka dostal symbolických 15 a půl roku žaláře. Ovšem justice připravila ještě těžší oříšek k zamyšlení… - je opravdu adekvátním trestem za znásilnění šestice chlapců ve věku 10 – 14 let podmíněně odložený trest pro usvědčeného pachatele zločinu?

Účelem trestu je v soudnictví nejen náprava pachatele jako individuální opatření, ale i moment výchovného působení na ostatní členy společnosti jako forma generální prevence. Pokud bude z dohod o vině a trestu čišet spíše pachuť, budou se míjet účinkem. Jaké poselství si má veřejnost odnést z dohody o podmíněně odloženém trestu odnětí svobody u šestinásobného znásilnění?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz