Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Opět Pragoimex: Olomouc bude mít devět nových tramvají EVO1/o

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Čech

Tramvaje typu EVO1/o

9 nových tramvají dodá pro Olomouc již tradičně společnost Pragoimex. Půjde o oboustranné tramvaje typu EVO1/o, které již cestující v Olomouci znají.

Článek

DPMO objednal oboustranné tramvaje, které jsou určeny primárně pro provoz na tramvajové trati Šantovka <> U Kapličky, která je zakončena úvratí. Vozy se dají využít i při dlouhodobějších výlukách jako byla před 2 lety výstavba mostu na Masarykově třídě v centru města, kdy tramvajová linka č. 3 končila na úvrati u Žižkova náměstí.

Půjde o vozy, které se pro oboustranný provoz musí spojit pomocí systému PX, neboli zády k sobě.

Deset let staré vozy podobného charakteru, byť pouze částečně nízkopodlažní, Vario LF plus/o už mají najeto spousty kilometrů, a tak je v budoucnu budou čekat velké prohlídky (VP) a DPMO bude potřebovat další vozy pro běžný provoz.

Vozy budou vybaveny klimatizací, automatickým systémem sčítání cestujících a také vyhřívanými sedačkami, které jsme minulý rok zkušebně instalovali do dvou vozů a cestující si je chválí,“ doplnil Ing. Jaroslav Michalík, předseda představenstva DPMO.

Pořizovací cena tramvají je celkem 314,5 miliónů korun za 9 vozů. Vozy přijdou do Olomouce do dvou let (nejpozději na konci podzimu 2025, avšak dodání bude pravděpodobně postupné a první vozy mohou přijít už v příštím roce).

Tramvaje EVO1/o mají sedm dveří, čtyři na pravé straně a tři na levé straně. Největší komfort je 100% nízkopodlažnost vozu a ochrana interiéru nanonástřikem.

Vozy EVO1/o již Olomoučané znají 5 let. První tři vozy tohoto typu zahájily provoz v roce 2018 a další vůz (ev.č. 124) v roce 2021. Kromě nich jezdí v Olomouci pět jednosměrných tramvají typu EVO1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz