Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čtrnáct dnů, kdy € neotřáslo Českem, jen lehce „nakoplo“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Je tomu čtrnáct dnů, co český prezident v novoročním projevu vytáhl na světlo zaprášené ekonomicko-politické téma uložené v dolních šuplících činovníků na dobu, kdy „pro to budou podmínky.“

Článek

Prezident se postavil za evropskou měnu a de facto vyzval k urychlenému zavedení eura. Co následovalo, víme.

Vyjadřoval se kde kdo. S emocemi i bez nich. Ozývaly se hlasy těch, kteří souvislostem kolem €téměř vůbec nerozumí, a přitom jednou by o něm mohli rozhodovat – což je téměř celá vláda ministrů bez ekonomické průpravy. S výjimkou jednoho exbankéře. Kupodivu však ve funkci ministra průmyslu a nikoli financí, přičemž ministr financí by jako inženýr měl jistě blíž k bankéřově resortu průmyslu. Ovšem premiér jasno měl. „Teď není pro euro ta správná doba.“

Dokonce i ti, kteří věci opravdu rozumí, počínaje profesorem Klausem, inženýrem Kopečkem, inženýrem Pikorou až po doktora Kovandu či inženýrku Horskou z nervu. Všichni se vzácně shodli, že euro teď ne.

Profesor Klaus dokonce doporučoval, až nazraje doba, vyhlásit o € referendum - zřejmě jako opravdový vlastenec skrytě doufá, že Euro by občané odmítli.

Zato politici ze stran s vetchými preferencemi se Pavlova nástřelu zprvu chytli a tleskali mu. Zjevně v  naději, že toto téma by se mohlo stát zvonivou součástí kampaně pro eurovolby.

Po odmítavém názoru odborné veřejnosti a při nedůvěřivém postoji ostatních, pro něž euro není někdejší DEM, pak strany jako jsou topka či stanaři si jistě rozmyslí – pokud už to neudělali – dát si do štítu €.

A tak pro jeho zavedení třeba už zítra jsou „jenom“ exportéři. Majitelé a management exportujících firem v roli voličů však svým počtem stěží mohou „položit“ nejsilnější stranu ve volbách do EP za to, že o euru nechce ani slyšet. ODS totiž kandiduje společně s topkou, která pro euro naopak je. A ve volbách sněmovních, jestliže největší odpůrce eura ODS nebude kandidovat samostatně, ale opět v rámci SPOLU, by „výprask“ od exportérů za liknavost odskákala i vstřícná TOP 09 a flexibilní KDU-ČSL.

Nečekaným výrokem prezidenta se euro „vecpalo“ mezi diskuse o úsporném balíčku, o komickém snižování cen, o předvánoční tragédii na UK - a tím ony záležitosti i poněkud překrylo.

Uplynulých čtrnáct dnů ukázalo, že vypálení třaskavého tématu může už během novoročního zažívání zvednout ze židlí odborníka, politika i laika.

A že lze velmi rychle a bez zápasu dojít k překvapivé shodě, že momentálně euro - cesta tudy nepovede, pane prezidente. Že Praha ještě není Brusel. Což škoda je, či ne?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz