Hlavní obsah

Další sexuální skandál v Brněnské diecézi - Kauza Tomáše Žižkovského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Farnost Blansko (se souhlasem autora)

(Vlevo) obviněný kněz - P. Tomáš Žižkovský

Na stránkách biskupství brněnského se objevila další informace o činech sexuální povahy. Tentokráte z Blanenska. Více zde…

Článek

Ano, je to tak. Brněnským biskupstvím otřásla další rána. Po sexuálním zneužíváním P. Jindřichem Čoupkem, o kterém jsem Vás již před časem informoval, přichází další. Má se jednat o kněze s iniciály: „T. Ž.,“ který působil na Blanensku. Dopustit se měl sexuálního činu, který není nijak blíže specifikován. Zdali se jednalo o znásilnění, zneužití či jen prostý náhodný sex, tak není jasné.

Dle informací, které se podařilo zjistit, by měl být dotyčným knězem: P. Tomáš Žižkovský, který působí v Římsko-katolické farnosti Bořitov na Blanensku. Tuto farnost od: 1. 9. 2021, spravuje jako administrátor.

Kdo je Tomáš Žižkovský?

Tomáš Žižkovský pochází z Brna. Po SŠ nastoupil na Cyrilometodějskou teologickou fakultu univerzity Palackého v Olomouci na kombinovaný obor: Sociální práce, po kterém se stal bakalářem a diplomovaným specialistou. Následně na ní pokračoval jako seminarista a student magisterského studijního programu: teologie. Po svěcení byl umístěn do farnosti Hodonín odkud se přes Osovou Bítýšku a Blansko dostal na své současné působiště: Bořitov.

Jeho jméno je v církevní oblasti hodně známo především díky článkům a povídáním na téma pěstounských rodin. Párkrát jej bylo možné vidět i ve videích na YouTube pro křesťanský web: Signaly.cz. Okázalé primice, kterou měl v Brně - Žabovřeskách, se tehdy účastnilo na stovky lidí. Zde se také mnozí vůbec poprvé dozvěděli, že je jedním z patnácti dětí. Jeho rodiče mají sedm vlastních a osm pěstounských dětí. Konkrétně se jedná o rodinu Žižkovských z Brna, ze které je nejznámější Dana Žižkovská (matka), která chodí přednášet o tématech pěstounů. Psal o ní například i Katolický týdeník. Více o rodině a životě rodiny si můžete přečíst zde.

Proč? A co bude dál?

To je častá otázka, kterou si mnoho z nás pokládá. Motiv Žižkovského není znám a lze tak jen domýšlet, co se skutečně stalo. Biskupství brněnské se naštěstí k situaci postavilo celkem dobře. Důležitou věcí je informovanost o těchto činech, která se od dob předchůdce (biskupa Cikrleho) o hodně zlepšila. Kněze v současnosti čeká nařízená léčba a dozor od zkušeného kněze. Otázkou je, zdali se tak skutečně stane, protože někteří farníci zmiňovali, že dál ve farnosti vykonává kněžskou službu, byť už dávno nemá. Tato informace však není jistá a je třeba ji tak brát.

Jsou všichni kněží takoví?

Rozhodně nejsou a to je třeba mít na paměti. Kněz nerovná se pedofil nebo sexuální deviant. Mnohem více sexuálních deliktů se vyskytuje například ve školách ze strany vychovatelů, trenérů a učitelů. Aktuálně případů v církvi přibývá. Na druhou stranu je pravdou, že se o této tématice více hovoří a lidé se méně bojí oznámit případné obtěžování. S nadsázkou by se dalo říci, že případů je stejně jako v minulosti, ale strach z církevní autority, který někteří kněží často užívají, se postupně zmenšuje. A oběti chodí více nahlašovat.

Pokud Vás tato tématika zajímá podrobněji, rád bych Vás odkázal na poslech rozhovoru novináře: Jiřího Kubíka s Janem Rozkem: „Otcové biskupové, otevřete archivy církevních soudů. Obětí sexuálního zneužívání jsou stovky.“ Ten byl biskupem: Vojtěchem Cikrle účelově vyhozen z postu církevního soudce. Důvodem měla být činnost neslučující se s prací v tomto úřadu. ICLic. Mgr. Jan Rozek však ve skutečnosti pomáhal obětem sexuálního zneužívání a obtěžování přes organizaci, kterou založil a jmenuje se: Pro čistou církev. Jejím úkolem je pomoc jako doprovod na policii a najití právníka a poskytnutí psychologické pomoci. Jako „poděkování“ mu biskup „daroval“ ostudu v Katolickém týdeníku a zbavil jej služby na církevním soudě v Brně.

Na úplný závěr si můžete přečíst kompletní a oficiální vyjádření k situaci. Zdrojem je web Biskupství brněnského. Doufejme, že podobných případů bude ubývat.

Dne 24. května 2023 obdrželo Biskupství brněnské podnět od zletilé osoby, která byla dle předloženého rozsudku Okresního soudu v Blansku poškozena vážnou újmou na svých právech. Činu sexuální povahy se dopustil kněz brněnské diecéze T.Ž., působící na Blanensku. Protože předložené skutečnosti nejsou slučitelné s veřejným výkonem duchovní služby, byl s okamžitou platností zbaven výkonu úřadu správce svěřených farností. Biskup Pavel Konzbul se s poškozenou osobně setkal, vyjádřil jménem diecéze omluvu a nabídl konkrétní pomoc. Dále bez odkladu učinil vše potřebné pro vyřešení a nápravu. Bylo zahájeno interní šetření této záležitosti, po jehož skončení budou stanoveny další kroky. Po tuto dobu má kněz omezeno veřejné působení, byl mu nařízen kontakt s odborným psychologem a přidělen stálý dohled zkušeného kněze, který má dbát na to, aby byla dodržována předepsaná terapie a respektováno nařízení biskupa. Kněz T. Ž. se za své jednání omluvil a svého činu lituje.
Biskupství brněnské

-------------------------------------------

Pokud Vás článek zaujal budu rád za sledování na platformě Seznam Medium a Seznam Zprávy. Pokud bude mít zájem můžete se k tématu vyjádřit v diskuzní sekci pod článkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz