Hlavní obsah
Hry

GTA 6 přichází na konzole v roce 2025, tady najdete vše, co od nového dílu můžete čekat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Press Release k traileru

Trailer na jednu z nejočekávanějších her posledních let během čtyř dní nashromáždil přes sto třicet milionů shlédnutí, což je více, než nasbíral trailer na GTA V za celých dvanáct let. Co všechno ale víme o novém přírůstku do legendární série?

Článek

Tak jsme se konečně dočkali. O celých dvanáct let po vydání GTA V přichází jeho právoplatný následovník, aby kultovní titul sesadil z trůnu. První trailer na nové Grand Theft Auto byl nabitý informacemi a mimo spousty nadšených reakcí spustil i novou lavinu spekulací. Pojďme si tedy podrobně rozebrat, co je pro GTA VI už teď jisté.

GTA VI nejdříve pouze pro konzole, na PC až později

Oficiálně potvrzený rok vydání 2025 se zatím skutečně týká pouze konzolí a PC hráči si na bližší informace o vydání budou muset ještě počkat. Rockstar tak následuje tradici, která začala již u třetího dílu série. Ten si mohli hráči na PlayStationu 2 zahrát už od října roku 2001, PC hráči se dostali na řadu až v květnu 2002, tedy o více než půl roku později. Podobně dlouhá byla prodleva i u čtvrtého dílu, který se dostal v dubnu roku 2008 na PS3 a XBOX 360, na Windows ale až v prosinci stejného roku. Vůbec nejdelší mezera mezi jednotlivými vydáními pak byla u GTA V, konzoloví hráči si totiž hru užívali už od září roku 2013, na Windows hra přistála až o téměř dva roky později, v dubnu roku 2015. Kdy se tak PC hráči dostanou k šestému dílu je tak stále otázkou.

Důležité je zmínit také to, že GTA VI definitivně nechává za sebou starší generaci konzolí a bude vycházet pouze na PlayStation 5 a Xbox Series X/S. „Grand Theft Auto VI je pokračováním našich snah o posouvání hranic toho, co je v příběhově orientovaných hrách s otevřeným světem možné dokázat,“ vyjádřil se zakladatel Rockstar Games Sam Houser. Přesun k nové generaci konzolí byl tak v duchu posouvání hranic dost možná nevyhnutelný.

V hlavní roli bude tentokrát žena

Další věc, která je z traileru více než jasná, je identita hlavní postavy. Vůbec poprvé v historii této série bude hlavní hratelnou postavou (nebo přinejmenším jednou z nich) žena. Lucia je společně se svým přítelem, jehož jméno zatím neznáme, hvězdou celého traileru, více informací o ní ale zatím nevíme. O tom, jaká je její minulost, motivace a nebo kam bude mířit její příběh, se tak dost možná od Rockstaru ještě dozvíme, a nebo se zkrátka budeme muset nechat překvapit.

Po dlouhé době se vracíme do Vice City

Hráči se naposledy do neonem prozářených ulic Vice City podívali v roce 2006 v Grand Theft Auto: Vice City Stories, poprvé se pak toto ikonické město objevilo ve stejnojmenném Grand Theft Auto: Vice City. Město je silně inspirované skutečným Miami ve státě Florida, a už jen ze samotného traileru přímo čiší satirický tón utahující si z americké kultury, který je pro sérii Grand Theft Auto typický. Během pouhé minuty a půl se stihne objevit aligátor v bazénu i obchodě, twerkování na střeše auta a pálení pneumatik uprostřed ulice.

Oficiální mapa zatím odhalena nebyla, stejně jako její rozloha, takže zatím nové Vice City se starým dobrým Los Santos z pátého dílu porovnávat nemůžeme, ale už podle některých záběrů z výšky obsažených v traileru se zdá pravděpodobné, že město bude zase o něco větší.

GTA VI posune grafiku a atmosféru předešlého dílu na novou úroveň

Jedna věc, které si musel při sledování traileru všimnout úplně každý, byl vzhled a atmosféra. To, jak bude hra vypadat při samotném hraní jsme samozřejmě ještě neviděli, ale i podle spíše příběhového traileru je jasné, že grafika a celkový vzhled hry bude na opravdu vysoké úrovni. Hra zkrátka vypadá nádherně. Z každého záběru traileru je zároveň velice cítit silná atmosféra, která je pro GTA přinejmenším stejně důležitá, jako zábavná hratelnost.

Reakce představitelů trojice hlavních postav GTA V na nový trailer

Na závěr tady máme takový bonus. K traileru se už stihli vyjádřit dva ze tří hlavních představitelů předešlého dílu, chybí zatím jen Steven Ogg, který si střihl roli Trevora Philipse. Co na GTA VI tedy říkají Shawn Fonteno (Franklin) a Ned Luke (Michael)?

Fonteno o novém traileru mluvil v interview na kanálu Dan Allen Gaming. Trailer ho příjemně překvapil, nečekal, že bude viditelná až taková změna oproti minulému dílu. GTA V pro něj ale navždy zůstane srdcovou záležitostí. „Skoro bych si přál, aby udělali GTA pět a půl. Aby se Franklin, Michael a Trevor zase sešli. Ale stejně nám to vydrželo dlouho, přes deset let,“ zavzpomínal Fonteno.

Luke se o GTA VI rozpovídal na stejném YouTube kanále, hra podle něj vypadá tak úžasně, až je to šokující. S předešlou hrou se tento záběry z traileru podle jeho slov vůbec nedají srovnávat, a trailer vnímá jako dost možná lepší, než byl ten jeho vlastní na GTA V. „Teď musíme být trpěliví, samozřejmě bude více trailerů a informací, ale už teď je jasné, že GTA VI pátý díl absolutně odpálí. Nemůžu se dočkat,“ vyjádřil se Luke s úsměvem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz