Hlavní obsah
Umění a zábava

Národní kolo se neslo v přátelském duchu. Česko hledá svého reprezentanta na Eurovizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Poskytnuto českou delegací Eurovize v rámci tiskové zprávy

Živý přenos českého národního kola Eurovize přitáhl na YouTube přes deset tisíc diváků. Hlasování rozhodující o tom, který z pětice interpretů bude zastupovat Česko, skončí o půlnoci 6. února. Výsledek ovlivní jak čeští, tak zahraniční diváci.

Článek

Na začátek našeho národního kola ještě před jeho zahájením netrpělivě čekalo šest tisíc diváků, a to nejen z Česka. Událost mohli díky tomu, že byla celá vysílána v angličtině, sledovat také fanoušci z řady ostatních evropských zemí, které se budou letos Eurovize účastnit. Na záznam celého národního kola tak, jak ho viděli diváci naživo, se můžete podívat zde.

Zpěvák Adam Mišík, který přenos moderoval, pojal svou roli spíše vtipně a odlehčeně, což v kombinaci s prostředím útulného, příjemného studia celkovému dojmu jedině prospělo. Velice dobrou práci odvedla i dvojice z Velké Británie Rob Lilley a James Rowe, kteří s jednotlivými soutěžícími vedli krátké rozhovory před jejich vystoupeními.

V rámci vysílání bylo mimo jiné také oficiálně zahájeno hlasování, kterého se můžete zúčastnit na webových stránkách, popřípadě v oficiální aplikaci soutěže Eurovize. O tom, kdo postoupí do mezinárodního semifinále a dostane tak šanci poslat Českou republiku popáté v historii do finále, rozhodnou ze 70 % zahraniční fanoušci a ze 30 % diváci od nás. Hlasování bude probíhat až do půlnoci 6. ledna. Pro koho ale vlastně můžete hlasovat?

Jako první vystoupila Maella se svou písní Flood. Podle jejích slov spíše než na temnou atmosféru, která je pro její tvorbu typická, vsadila na vlastní intimní prožitky spojené s psychickými problémy a jejich dopady na bezprostřední okolí člověka.

V pořadí druhá pak dostala možnost se předvést Pam Rabbit, česká zpěvačka s arménskými kořeny. Ghosting, jak se jmenuje její soutěžní píseň, prý díky náhlému zásahu inspirace vznikla během pouhých dvou hodin a má působit především strašidelně.

Na třetím místě zazpívala držitelka Oscara Markéta Irglová svou nejnovější píseň Happy. Nápad na tuto skladbu se jí prý zjevil ve snu a celou ji nahrála hned po probuzení ten stejný den.

Ženská kapela Vesna, která vystoupila jako čtvrtá, ve své soutěžní písní jako jediná použila češtinu. Kromě ní ovšem skladba My Sister’s Crown obsahuje také angličtinu, bulharštinu nebo ukrajinštinu. Členky kapely tak naplno využívají své rozmanité kořeny a rozdílný původ.

Jako poslední na pódium vstoupil RODAN, jediný muž mezi soutěžícími, který vsadil na upřímnou píseň o tom, jaké to je být introvertem. Kromě zpěvu svou skladbu Introvert Party Club doplnil také hrou na kytaru, se kterou se při vystupování cítí mnohem lépe, jak prozradil při rozhovoru.

Na závěr diváky překvapila svou návštěvou kapela We Are Domi, která Česko reprezentovala v minulém ročníku Eurovize a dokonce se probojovala až do finále. Současným soutěžícím členové kapely poradili, ať se hlavně baví a užijí si tento neopakovatelný zážitek naplno.

Anketa

Kdo by měl podle Vás vyhrát české národní kolo Eurovize?
Maella - Flood
3,5 %
Pam Rabbit - Ghosting
8,4 %
Markéta Irglová - Happy
16,6 %
Vesna - My Sister's Crown
64,9 %
RODAN - Introvert Party Club
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 453 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám