Hlavní obsah
Hry

Všechny hry, které byly odstraněné z Playstation Plus a které to teprve čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sony

Nabídka katalogu Playstation Plus se od spuštění nové verze předplatného každý měsíc rozrůstala. Jak se ale ukázalo, žádná z her nemá své místo ve službě jisté. Některé z nich už na Playstation Plus nenajdete a jiné tituly budou odstraněny už brzy.

Článek

Když firma Sony v březnu představila novou verzi předplatného a poprvé zabrousila do větších detailů ohledně slíbeného herního katalogu, zmínka o tom, že nabídka se může měnit v čase a některé hry tak budou službu opouštět, se jako poznámka pod čarou téměř ztratila v přívalu informací. Možná právě proto byli někteří hráči nepříjemně překvapeni, když už při prvním prohlížení katalogu našli u dvou her datum, kdy měly ze služby zmizet.

Vůbec nejkratší dobu se v Playstation Plus ohřál třetí díl série Shadow Warrior, který byl z katalogu odstraněn na začátku července, pouhé dva týdny po zpřístupnění služby v Evropě. Tuhle svéráznou střílečku od polského studia Flying Wild Hog o něco později následovala steampunk adventura Syberia. Její PS3 verze byla dostupná skrze streamování a službu opustila i přesto, že měl v listopadu vyjít na nejnovější generaci konzolí nový díl této série.

Obě zmíněné hry byly sice jediné, které se objevily v sekci „Last chance to play“ oficiálního Playstation obchodu, ovšem omezená doba na hraní se týkala i několika dalších titulů. Na konci srpna hráči přišli o NBA 2K22, v té době nejnovější díl této série, a nebo o závodní hru WRC 10. Později je také následoval první i druhý díl kultovní Red Dead Redemption.

Bezpochyby nepříjemnou zprávou pro české fanoušky bylo v polovině listopadu odstranění série Mafia, jejíž první díl byl jedinou česky dabovanou hrou ve službě. Tento remake pravděpodobně nejlegendárnější české hry plné nezapomenutelných hlášek si hráči mohli v rámci předplatného užít téměř půl roku. Zmizela i hra PGA Tour 2K21, shodou okolností vydaná společností 2K stejně jako Mafia, a na seznam odstraněných titulů se přidala i indie hororovka Soma. Hráči přišli i o závodní hry Ride 4 MXGP 2021 a nebo RPG ze 17. století Greedfall.

Zvláštním případem byla japonská hra Ys VIII: Lacrimosa of Dana, která na konci listopadu z nabídky zmizela bez jakéhokoliv předešlého varování. Tato skutečnost tehdy ovšem nepřekvapila jen hráče, ale i samotného vydavatele hry. Jak se později ukázalo, jednalo se o chybu spojenou s vydáním nové verze hry pro PS5 a tento omyl byl rychle napraven, takže se hráči možnosti náhlého záměrného odstraňování her zřejmě nemusí obávat.

I když hry v mnohem větším počtu do katalogu přibývají, některé z méně častých ztrát i tak zabolí. Bude tomu tak určitě u titulu Assassin’s Creed Valhalla, který službu opustí už 20. prosince. Zrovna tento odchod je překvapivý především kvůli tomu, že nový Assassin’s Creed patřil k hlavním tahounům vylepšené verze Playstation Plus a hojně se objevoval ve velké části reklamních materiálů. Teprve před pár dny navíc vyšlo poslední příběhové rozšíření, ke kterému tak budou hráči mít přístup jen velice omezenou dobu.

Ve stejný den je očekáván konec ještě jednoho titulu, a to Pillars of Eternity: Complete Edition, který obsahuje kromě samotné základní hry i všechna její rozšíření. O něco později, 21. února, katalog opustí Grand Theft Auto: Vice City – The Definitive Edition, patřící nepochybně k poněkud kontroverznějším výtvorům poslední doby.

Pokud s odehráním některých titulů v katalogu váháte, nezapomeňte je v oficiálním obchodu pravidelně kontrolovat pro případ, že by se u nich objevilo datum odstranění, a raději jejich vyzkoušení příliš neodkládejte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz