Hlavní obsah
Umění a zábava

Zvítězil folklor a čtveřice jazyků. Na Eurovizi za Česko míří pestrá ženská kapela Vesna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Poskytnuto českou delegací Eurovize v rámci tiskové zprávy

Divácké hlasování rozhodlo. Z pětice soutěžících zvolených odbornou porotou skončila v národním kole na prvním místě kapela Vesna, která tak poputuje do prvního celoevropského semifinále. To se uskuteční už 9. května v britském Liverpoolu.

Článek

Kapela Vesna vystoupila v živě vysílaném národním kole se svou nejnovější písní My Sister's Crown, která ze všech soutěžních písní získala na YouTube vůbec nejvíce zhlédnutí a blíží se dokonce k hranici půl milionu poslechů. Skladba využívá jak prvky českého folkloru a velice zajímavou vizuální prezentaci, tak hned několik jazyků. Členky kapely se totiž potkaly při studiu hudby na konzervatoři a rozhodly se ve své tvorbě naplno využít své rozdílné kořeny a kulturu. V čele kapely stojí zpěvačka a textařka Patricie Fuxová, kromě dalších dvou členek z Česka je ale ve skupině zastoupeno také Slovensko, Bulharsko a Rusko. Na písni My Sister’s Crown navíc skupina spolupracovala i s hudebnicí z Ukrajiny, jak Vesna prozradila v rozhovoru před vystoupením v národním kole.

Kapela Vesna by zřejmě mohla mít šanci umístit se v letošní Eurovizi poměrně vysoko. Napovídají tomu například mezinárodní sázkařské kurzy, ve kterých Česká republika po zveřejnění soutěžní písně My Sister's Crown vyskočila až na překvapivé páté, později dokonce čtvrté místo. Co je také dobrým znamením, tedy přinejmenším pro naději kapely na postup do finále, je její vylosované pořadí v semifinále. Vesna bude totiž mezi celkem 15 zeměmi, které se budou účastnit prvního ze dvou semifinálových kol, vystupovat až v druhé polovině večera. Mezi fanoušky se obecně má za to, a tuto teorii podporují i zkušenosti z minulých ročníků, že dřívější vystoupení bývají hodnocena hůře, protože je diváci nemají tak čerstvě v paměti. Vystoupení v druhé polovině semifinále může proto být v tomto ohledu výhodné.

Kapela Vesna na hudební scéně působí přes pět let, její první vydanou písní byla Morana, pojmenovaná podle slovanské bohyně smrti a zimy. Od svého vzniku skupina kromě množství singlů vydala také dvě desky včetně duetů s Vojtou Dykem nebo Františkem Černým. Kromě toho byla Vesna nominována v kategorii Objev roku hudební ceny Anděl a jako předkapelu si ji vybrala norská zpěvačka Aurora na svém koncertě ve Fóru Karlín.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Hudební skupina Vesna

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz