Hlavní obsah
Knihy a literatura

Glosa: Jsem konzerva, a proto za sebe nenechám psát konzervu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Umělá inteligence

Autor knihy dopíše poslední řádek, spokojeně zavře textový editor a odejde do kuchyně, aby se napil. Ve spíži najde kvalitní olej, tak si ho dá. No proč asi?

Článek

,,Když použiju umělou inteligenci při psaní knížky, bude to pořád můj autorský text?"

S těmito otázkami se setkávám často zejména v různých skupinách na sociálních sítích, kde se sdružují nejrůznější aspiranti na nového Kinga a vyměňují si názory, jak kýženého cíle dosáhnout. Dříve šlo o otázku značně prekérní. Dnes má však jednoznačné řešení aplikovatelné na všechny. Použij AI, shrábni miliony za bestseller a užívej života.

Autoři napříč světem lamentují nad vznikem generativní umělé inteligence, modlí se otčenáš a sepisují petice a žaloby, aby jim zlý velký brácha nevycucnul jejich duševní bohatství. Proti nim se stavějí oponenti, kteří autory (kteří jsou v právu, samozřejmě) osočují z recyklace děl již vydaných a argumentují tím, že lidská tvůrčí činnost se od té v podání neuronových sítí nijak neliší. A triumvirát uzavírají jazyky zlé, co mlaskají blahem nad pomyšlením, že nenažraným spisovatelům zvoní hrana.

A přitom ten chudák plecháč ani neví, jak ke své popularitě přišel. On neví, jakého je pohlaví (to mnohdy neví ani člověk), co řekl o pár řádků výše, nevymyslí vtip a nemá nejmenšího tušení, kolik má noha židlí. Přesto může značně pomoct v oblasti redakcí, posuzování rukopisů a korekturních prací (koneckonců, jistá forma AI je i autokorekt v mobilu).

A teď… Kdo za to všechno může? Fantomase tu nemáme a Kalousek již vyšel z módy. Jedinými právoplatnými viníky tak zůstávají rádoby autoři, kteří se rozhodli zahltit trh s vidinou rychlého zbohatnutí. Přesně ti, kteří se ptají na autorská práva ve všemožných skupinách a posílají plecháče do boje proti konzervám - poctivým autorům, co si vše odedřou s nahrblými zády a hektolitry kofeinu (nikoli oleje) vypitého během nekonečných nocí, kdy dávají průchod skutečnému tvůrčímu procesu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz