Hlavní obsah
Knihy a literatura

Knihy plné děsu. Pět kousků, které vám nedají spát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Hororové knihy nejsou pro všechny, a to především díky silné duševní stimulaci.

Od doby, kdy Edgar Poe napsal Havrana a Mary Shelleyová příběh Viktora Frankensteina, uplynulo téměř dvě stě let. Hororový žánr prošel neuvěřitelným progresem, ale v mnohém zůstal stejný.

Článek

Základní hybnou silou je strach. Mnozí z nás si myslí, že horory jsou bezduché lekačky, jejichž plytkým cílem je nás vystrašit. A nezřídka tomu tak doopravdy je. V ideálním případě však kniha usiluje o útok na nejhlubší místa v naší duši. Dalo by se říci, že hororový žánr jako jediný má natolik dlouhé prsty, aby mohl vykonat masáž tam, kde ostatní žánry nedosáhnou. V tom je jeho síla a psychologický přínos.

V následujících řádcích se pokusím vybrat pětici knih, jež se mi ukotvily v paměti a na mé psychice odvedly dobrou práci, díky čemuž je řadím mezi novodobé skvosty hrůzostrašné literatury.

5. Utrpení těla

Monica J. O'Rourke je známa svou atypickou náturou (alespoň na ženu). Čtenáři ji obviňují z duševních poruch a recenze na její knihy srší nezřídka pohrdáním a nepochopením. Rozhodně však neprávem. Utrpení těla je úžasným počinem na pomezí splatteru a gore, kde se vám bude obracet žaludek. Je právě toto špatně? Rozhodně nikoli, kniha tím splnila účel.

4. Po sezóně

Pseudonym Jack Katchum je fanouškům drsných knih dobře znám. Po sezóně je ovšem unikátní počin, jaký až do svého vydání neměl obdoby, natož konkurenci. Tato kniha položila základy kanibalským hrůzám zvěčněným na papíře a je víc než kvalitním prapředkem titulů, jako je například Země kanibalů od slovenské legendy Marka E. Pochy. Původní verze Po sezóně neprošla skrz přísnou redakci, takže nejbrutálnější scény se představily čtenářům až v novém vydání.

3. Outsider

Mnoho čtenářů řadí tuto kingovku mezi slabší mistrova díla, avšak opak je pravdou. Právě jako jedna z mála drží tempo již od začátku a díky tomu v ní absentuje plíživý děj, který u Stephena Kinga bývá leckdy nezáživný. Legenda o El Cucovi je podána skvěle a z jižanské mytologie je zcela fantastické děsivé dílo, které se zpočátku tváří jako seriózní detektivka. Ale, jak již víme, věci nejsou tím, čím se zdají být.

2. Řbitov zviřátek

Mistr podruhé. Zde asi není třeba mnoho říkat. Snad jen tolik, že žádný film se knižní předloze nemůže v ničem rovnat. Pohřebiště Mikmaků, hřbitov domácích mazlíčků, temný les a bažiny v něm. Dokonalost po všech stránkách a Stephen King ji maximálně využil. Holt… Někdy je lepší být mrtvý.

1. Sacculina

Philip Fracassi je hvězdný objev poslední dekády. Jeho díla mají nepopsatelnou hloubku, ačkoli se na první pohled tváří lacině. Sacculina si ale pohrává s mnoha faktory, díky nimž umí probudit přirozený strach a neklid. Hluboké moře, stará nepevná bárka, skupina lidí v děsivé zátoce a cosi hrůzného ve vodě. Popisy jsou barvité a postupně gradující, takže si užijete skutečnou nálož strašidelné drogy.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz