Hlavní obsah
Lidé a společnost

Matějská pouť jako lidová zábava? Zapomeňte. Rodinu vyjdou dvě hodiny zábavy i na 3000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Hrdina

Návštěva poutě vždy patřila k oblíbené lidové zábavě, to už ale neplatí. Ceny i za běžné atrakce totiž rozhodně lidové nejsou. Návštěva nejznámější české poutě, Matějské, vyjde na pěkných pár tisíc. A to si nemůže dovolit zdaleka každý.

Článek

„Na Matějské pouti já to dobře znám …,“ zpívá v někdejším československém hitu Iveta Bartošová. Ano, Matějskou zná skoro každý. Nejznámější česká pouť se stala slavnou zejména proto, že byla první poutí v roce. První písemná zmínka o Matějské pouti, nesoucí jméno podle kostela sv. Matěje, se datuje k roku 1595, kdy se konala v Dejvicích. V průběhu času se s postupující výstavbou posouvala na volná prostranství, až konečně roku 1963 zakotvila v Parku kultury a oddechu Julia Fučíka, dnes Výstavišti v Holešovicích.

Místo pouti bylo společenskou událostí, na kterou se nabaloval kulturní a zábavní program, nechyběly stánky, divadlo a atrakce jako je kolotoč, houpačky nebo střelnice. Událost to byla zejména pro děti. A je tomu tak dodnes. Bavit se na pouť chodí především rodiny s dětmi či děti samotné. Jenomže ani lidová zábava dnes není pro každého. Nad cenami jednotlivých atrakcí se rozšíří oči do nezvyklých parametrů i těm, kteří nemusejí v ruce obracet každou korunu.

Říká se, že každá sranda něco stojí, u Matějské to platí dvojnásob. Pražané mají tu výhodu, že na Matějskou mohou zajít i ve všední den, kdy je vstup zdarma. Ale představme si jiný scénář. Čtyřčlenná rodina se o víkendu vypraví do Prahy, aby si udělala hezký výlet na Matějskou pouť. Necháme stranou náklady na cestu a jdeme rovnou na pouť. Začíná to hned u vstupu, kdy už jen za samotný vstup na pouť zaplatí každý 30 Kč, neplatí děti do 120 cm. Nikde nic a 120 Kč je v trapu. Hurá, jde se na atrakce.

Foto: Jan Hrdina

Ke stálicím patří autodrom. Jedno auto na 3 minuty jízdy vyjde na 120 Kč. Máte dvě děti, takže jste na 240 Kč. Tři minuty utečou jako voda, děti to baví a dospělé často též. Než opustíte pouť, zajdete na autodrom ještě jednou a jste na 480 korunách. Jste trochu nostalgičtí, a tak vezmete děti na labutě a na lochnesku. Jedna osoba je za 80 Kč. Na labutích ještě děti necháte samotné, pokud to věk dovoluje, ale lochnesku si chcete užít taky. A už rozhazujete jako Večerníček. Labutě za 160 Kč, lochnesska za 320 Kč, můžete mít ale štěstí a na lochnesce trefíte míč do koše. Pak máte další jízdu zdarma.

Jde se dál a hle, další klasika. Střelnice. Na válečky, nebo na růži? Válečky jsou větší jistota, navíc se můžou zapojit i děti. Střelba vzduchovkou na válečky je za 150 Kč za pět ran. Jenomže jak mnozí vědí z vlastní zkušenosti, válečky jsou velké a těžké, naopak vzduchovky mají pozoruhodně malou ráži, takže se stává, že přímý zásah váleček jenom posune. Je třeba přikoupit další dvě střely, jedna je za 30 Kč. Střelba vás tak vyšla na 210 korun a odměnou vám je dobrý pocit a kousek čínského plastu.

Foto: Jan Hrdina

Mladší dítko by chtělo na kolotoč, vždyť je tak hezky barevný. Nu což, vyndáte z kapsy 60 korun a uděláte na mobil pár fotek rozradostněného potomka. A jde se dál. Horská dráha za stovku, jste čtyři, takže čtyři kila jen to zafičí. Hned naproti je adrenalinový kolotoč Aeronaut, který vás řádně protočí vysoko nad zemí. Není to pro každého, jeden z rodičů se uvolí a jde se starším dítkem. Jeden za 200 Kč, dva jsou za čtyři stovky. Když vás konečně svezou dolů, můžete si zajít na něco k snědku.

Najdete nejbližší stánek s rychlým občerstvením. Dáte si jeden gyros za 150 Kč, dvakrát klobásu celkem za 200 Kč a jeden párek v rohlíku. Česká klasika je za pade. K tomu jedno pivo za 70 Kč a jedna Kofola za 50 Kč, děti mají vlastní vodu. Jako dezert, spíš z nostalgie, koupíte jednu cukrovou vatu za 50 Kč. Občerstvení vás vyšlo celkem na 450 Kč. Pak ještě navštívíte strašidelný hrad, opět radši jen se starším potomkem, co kdyby ten mladší utrpěl doživotní trauma. A tak vás chvíle hrůzy ve dvou vyjde na 260 korun. Abyste ze sebe dostali vztek za pár minut trapnosti ve strašidelném hradu, zajdete na staročeskou střelnici. Tam stojí deset střel 100 korun.

Foto: Jan Hrdina

Jste na Matějské sotva dvě hodiny. Hlava vám třeští z přepálené hudby, pokud to lze o zdejší hudební produkci říci a v peněžence vám chybí 3 080 Kč. Z toho 2510 Kč za atrakce a vstup a zbytek za jídlo pití. Taková pálka za dvě hodiny není opravdu pro každého. Jestli by třeba nebylo lepší zajet do aquaparku, zoologické zahrady nebo do outdoorového zábavního parku za Prahou, kde můžete na atrakcích řádit od rána do večera za cenu podstatně nižší …

Článek vznikl na základě vlastní autorovy zkušenosti v roce 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz