Hlavní obsah
Věda

Mečem vyhladím tu vaši hloupost, hrozila Jana z Arku husitům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jules-Eugène Lenepveu / Wikimedia Commons / volné dílo

Jana z Arku v pařížském Pantheonu.

Je rok 1430 a čeští husité jsou na vrcholu moci. Husitské spanilé jízdy jsou postrachem střední Evropy a jejich pověst se nese od ucha k uchu, z jedné země do druhé. Nakonec doputovala až k panně Orleánské, jejíž pověst si nezadala s tou husitskou.

Článek

Vrcholem moci husitských polních vojsk bylo období mezi lety 1427 až 1431, kdy i v českých zemích panovala jakási stabilita, což umožnilo husitům pravidelně vyjíždět za hranice země. Husité vystřídali obranu za expanzi. V podobě tzv. spanilých jízd (rejsů) vyráželi šířit své učení, ale také získávat válečnou kořist i peníze. Navíc, preventivní úder proti nepříteli na jeho vlastním území nebyl na škodu. Roku 1430 střední Evropou otřáslo úspěšné tažení husitů Saskem, Durynskem a Bavorskem. Bleskovému nájezdu, trvajícímu od Vánoc do masopustu, nedokázal nikdo zabránit.

Přijdu si pro vás …

Zpráva o řádění českých kacířů se dostala i k osmnáctileté Janě z Arku. Francouzská dívka, která porazila Angličany, osvobodila Orléans a pomohla Karlovi VII. ke královské koruně, byla chováním Čechů nanejvýš pohoršena, a proto se jala jim pohrozit v dopise z 23. března 1430, který sepsal její zpovědník na hradě Sully:

„Ježíš - Marie. Je tomu již dávno, co mně, dívce Janě, došly zprávy a pověsti o tom, jak jste zrušili, stavše se z pravých křesťanů kacíři a podobnými Turkům, pravé náboženství a bohoslužbu, přijali zločinnou a hanebnou pověru a jak ji bráníte a rozšiřujete tak horlivě, že není hnusnosti ani ukrutnosti, abyste se jí neodvážili. Otřásáte církevními svátostmi, na kusy trháte články víry, rozvracíte chrámy, rozbíjíte a pálíte obrazy vytvořené pro svaté vzpomínky, a vraždíte křesťany proto, že prý nemají vaší víry. Jaká to zběsilost, jaké šílenství a jaká zuřivost vás to posedla? …“

„Vy, vy jste slepci, a ne ti, kdo nemají zraků a očí. Což myslíte, že ujdete trestu? … Já, abych pravdu řekla, kdybych nebyla zaměstnána válkami s Angličany, věru bych již dávno přišla na vás. Ale opravdu, nedozvím-li se, že jste se napravili, nechám asi Angličany a vytrhnu proti vám, abych, nemohu-li jinak, mečem vyhladila tu vaši hloupost a tvrdošíjnou pověru a zbavila vás buď kacířství, nebo života. Chcete-li se však raději vrátit ke katolické víře a dávnému světlu, vyšlete ke mně posly a já jim povím, co musíte udělat. Pakli však nechcete, nýbrž budete tvrdošíjně vzdorovat ostnu, vzpomeňte si, co jste napáchali škod a zločinů, a očekávejte, že všem vrchovatě odplatím svrchovanými silami lidskými i božskými.“

Další literatura:

Beaune, Colette: Jana z Arku, Praha 2017.

Černý, Václav (ed.): Templáři, křižáci a kacíři ve starých francouzských kronikách, Praha 2009.

Čornej, Petr: Husitství a husité, Praha 2019.

Kovařík, Jiří: Čas stoleté války: (1356–1450) : rytířské bitvy a osudy III, Praha 2006.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz