Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Podaří se vzkřísit vyhynulého vakovlka? Vědci i lovci na tom pracují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Fleay, foto z roku 1933, volné dílo

Odlehlé části Austrálie patří k nejméně probádaným místům naší planety. Je možné, aby tu přežívali tvorové, kteří jsou považováni za vyhynulé? Případ největšího vačnatého predátora, tasmánského tygra, by mohl být právě jedním z nich.

Článek

Australský kontinent byl a je domovem mnoha unikátních živočichů, které nenajdeme nikde jinde na planetě. Jde samozřejmě o vačnatce, a to nejen klokany, koaly nebo ptakopysky, ale také tvory již oficiálně vyškrtnuté ze seznamu žijících druhů. Ano, jedná se o legendárního vakovlka, největšího dravého vačnatce, přezdívaného také tasmánský tygr. Očitá svědectví mnoha zkušených bushmanů i značný počet nepřímých důkazů však hovoří o tom, že vakovlk, považovaný za vyhynulého, by stále mohl žít ukryt na některých místech Tasmánie a dokonce i Austrálie.

Jak člověk zahubil vakovlka

Když na konci 18. století vypukla vlna přistěhovalectví do Austrálie, nemuseli se noví farmáři příliš obávat neznámého zvířete, které připomínalo vlka či psa, jak je tomu v Tasmánii. Australští vakovlci byli totiž už před třemi tisíci lety vytlačeni malajským psem dingo, který na rozdíl od vačnatých šelem loví ve smečkách a tudíž má daleko větší šanci na přežití. Jiná situace však byla na nedaleké Tasmánii, kde se vakovlkům dařilo poměrně lépe a jejich populace tu byla hojná. Tento stav by mohl vydržet až dodnes, nebýt bílých osadníků, jejichž stáda ovcí se stala snadnou a chutnou kořistí pro tyto originální dravce.

Vakovlk začal být s nemalou podporou úřadů systematicky vybíjen a celá čistka došla tak daleko, že byl roku 1930 farmářem Wolfem Battym zastřelen poslední exemplář žijící ve volné přírodě. Posledním svého druhu pak byl vakovlk ze zoologické zahrady v tasmánském Hobartu, který naposledy vydechl 7. září 1936. Svědectví z poslední doby ovšem naznačují, že vše mohlo být přece jenom trochu jinak.

Podivný nález

Největší masožravý vačnatec australského kontinentu v historické době je dle oficiálního stanoviska vědy vyhuben roku 1936, i když se raději uvádí, že vakovlk (lat. Thylacine cynocephalus) prostě vyhynul. Toto tvrzení ale nabourávají očitá svědectví, která mluví o opaku. Podle nich měl být vakovlk spatřen nejen na Tasmánii, ale i v samotné Austrálii, kde platí za dávno vyhynulého. Roku 1966 došlo k senzačnímu objevu dosud jediné, výborně zachovalé mrtvoly vakovlka v Austrálii. Nález učinili pracovníci Západoaustralského muzea, David a Jacob Lowryové, kteří zkoumali jeskyni Mundrabilla Station. Poté, co zdolali 12 m hlubokou šachtu, ocitli se ve zhruba 100 m dlouhé chodbě, na jejímž konci narazili na mumii vakovlka.

Mršina je v téměř neporušeném stavu, pokrytá kožichem s jasně zřetelnými tmavými pruhy a dokonce je v ní zachováno oko a jazyk. Celý případ je pečlivě prošetřen australským zoologem Atholem Douglasem, který se vyslovuje v tom smyslu, že mrtvola je stará nanejvýš několik měsíců a své tvrzení podkládá pádnými důkazy. Nicméně se dosud vedou bouřlivé diskuse o skutečném stáří uhynulého vačnatce.

Foto: Dr. Goding, volné dílo, zdroj: Wikimedia Commons

Pár vakovlků, samice v popředí v zoo ve Washigtonu.

Svědectví z celého kontinentu

Mezi jedny z nejdůvěryhodnějších svědectví o pozorování vakovlka patří událost z roku 1982, kdy se tasmánský přírodovědec a bývalý pracovník lesní správy Hans Naarding vydává do odlehlé části severozápadní Tasmánie pozorovat ptactvo. V autě ho však přepadá spánek a z pozorování nic není. Až ve dvě hodiny v noci Naardinga probouzí silný hluk, načež rychle rozsvěcuje reflektor. To, co spatří je ohromující. Kužel světla dopadá do míst, kde bezstarostně postává dospělý jedinec vakovlka. Pozorování trvá celé tři minuty. K podobným pozorováním došlo i na australském kontinentě, konkrétně na poloostrově York, kde v létě roku 2000 operovala i česká expedice vedená Ing. Ivanem Mackerlem. Té chybělo jen o trochu více štěstí k tomu, aby získala odměnu vypsanou za důkaz o vakovlkově existenci.

Četná svědectví přicházejí rovněž z osamělé osady Jowalbina, která leží hluboko v lesích. Její majitel Percy Trezise řadu let v okolí osady pozoroval ne jednoho vakovlka, ale celou rodinu. I když na ně nastražil past, aby je mohl v klidu nafilmovat, vakovlci jsou přece jenom rychlejší, a tak jsou zatím jeho jedinými důkazy odlitky stop a výkaly, což pro odbornou veřejnost neplatí za dostatečně průkazný materiál. Podobnou zkušenost má také rodina Sleeových, která se na své farmě na západním pobřeží nedaleko Perthu již dlouhá léta setkává s vakovlky. Sid Slee, autor knihy „The Haunt of the Marsupial Wolf“, nalezl bezpočet pětiprstých stop, které se jasně lišily od čtyřprstých stop divokých psů, specifickým, pro vakovlka typickým způsobem zabitého klokana a jako jeden z mnoha slyšel podivný, vakovlkovi připisovaný řev. Vakovlk je rovněž pozorován i na opačném konci Austrálie. Je tedy vakovlk opravdu vyhuben?

Ve prospěch přežívajícího vakovlka svědčí i několik zardoušených ovcí, které měli lebku prokousnutou tak neobvyklým způsobem, že jediné možné zvíře v Austrálii, které by to dokázalo je vakovlk. Ten totiž jako jediný dokázal rozevřít tlamu až do úhlu 170° a bez problémů tak zabít býložravce rozdrcením celé lebky. O tom, že vakovlk skutečně existuje, je přesvědčena také řada vědců, ať už je to zmíněný Athol Douglas, nebo Bob Paddle, který považuje čtyři tisíce pozorování za dostatečný důkaz.

Foto: Jan Hrdina

Vypreparovaný vakovlk v Natural History Museum v Londýně.

Lovci kontra genetika

Roku 1999 započalo Australské museum v Sydney velkolepý projekt, jehož cílem bylo vzkříšení vakovlka za pomoci DNA získaného z embrya, jež bylo uloženo na počátku 20. století do lihu. Koncem roku 2002 se již vědcům podařilo extrahovat použitelné DNA, avšak v únoru 2005 výzkumný tým oznámil ukončení projektu, neboť bylo zjištěno, že vzorek je díky dlouhému uchovávání v lihu ve špatném stavu. Nicméně už o tři měsíce později byl projekt vzkříšení vakovlka opět obnoven. A jaké jsou současné výsledky výzkumu? Dne 20. května 2008 přinesl časopis Nature senzační zprávu o „vzkříšení“ tasmánského tygra. Vědcům z University of Melbourne, dr. Andrewovi Paskovi a prof. Marilyn Renfreeové, se podařilo extrahovat část vakovlkova DNA a aplikovat ho do myšího embrya. Jeho vývoj tím nebyl narušen a probíhal bez problémů. Nakonec ale projekt neuspěl.

V současnosti se o něco podobného snaží tým Melbournské univerzity pod vedením Andrewa Paska, který chce využít k oživení vakovlka živý genom nejbližšího příbuzného, v tomto případě jde o vakomyš tlustoocasou a ten pak porovnat s genomem vyhynulého vakovlka. Dle slov profesora Paska dojde k úpravě buňky vakomyši tak, aby se stala buňkou vakovlka. De facto tak půjde o křížence, který by se měl objevit do deseti let. Univerzita v Melbourne na tomto výzkumu spolupracuje se společností Colossal Biosciences, která se aktuálně snaží s pomocí stejné metody a využitím upraveného genomu slona indického oživit vyhynulého mamuta.

Kdo tedy přivede vakovlka živého jako první? Lovci, snažící se přízračné zvíře buše chytit nebo alespoň získat přesvědčivý důkaz o jeho existenci, nebo genetičtí inženýři, usilovně pracující na vzkříšení tasmánského tygra po vzoru Jurského parku?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz