Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč se Babiš bojí korespondenční volby aneb Jak volby (ne)ovlivnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mohamed_hassan / Pixabay

Na názorové veletoče Andreje Babiše už bychom mohli být zvyklí. Ten poslední nám předvádí právě v těchto dnech, kdy se s hrůzou v očích brání korespondenční volbě. Není to přitom tak dlouho, co podporu volby deklaroval v prohlášení vlastní vlády…

Článek

Byl leden roku 2018, když vláda Andreje Babiše vypustila do světa programové prohlášení. V něm mimo jiné stálo, že „zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám (včetně zavedení korespondenční volby, zrušení místní příslušnosti pro vydávání voličských průkazů). Prosadíme zefektivnění volby do Senátu zavedením jednokolového systému“. Střih, leden 2024. V poslanecké sněmovně se horlivě rokuje o zavedení korespondenční volby. Jeden by čekal, že Babiš a jeho fanklub se budou za volbu bít, ale chyba lávky. Představitelé ANO s Babišem v čele se mohou přetrhnout, aby korespondenční volba neprošla.

Logiku to úplně nemá, Babiš se tedy chytá, čeho může. Nejde mu o Čechy, žijící v zahraničí. Jde mu o to, aby se co nejsnáze opět dostal k lizu, a tak argumentuje bez ohledu na fakta. Ohání se škodlivostí korespondenční volby v USA, což prý vyústilo v útok na Kapitol či opakování voleb ze stejného důvodu v Rakousku. Na obranu svých smyšlených tvrzení manipuluje fakty v pevné víře ve svého voliče, že si nebude lživé výroky ověřovat z otevřených zdrojů. Babiš tak opět dělá to, co umí nejlépe. Překrucuje skutečnost a hlavně straší lidi. Babišova strašení jsme si ale za koronakrize užili víc než dost. Děkuji, nechci…

Aby v tom Babiš nebyl sám, sekunduje mu Karel Havlíček. „Nepovažujeme za správné, že se zvyšuje komfort lidí, kteří zde nežijí a nežijí zdejší problémy,“ tak se Havlíček vyjadřuje na adresu Čechů žijících v zahraničí. Opět ale účelově a s překrucováním pravdy. Jako kdyby si snad ověřoval, kolik Čechů se z ciziny pravidelně vrací domů a jak moc se jich týká, či netýká děni v rodné zemi. Mimochodem, korespondenční volba bez problémů funguje v převážné většině evropských zemí, naposledy rozšířila tuto možnost i Velká Británie a řadu let je součástí volební praxe i v USA, Kanadě a Austrálii.

Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám včetně zavedení korespondenční volby…
Programové prohlášení vlády A. Babiše

Podle Babiše může korespondenční volba manipulovat řádné volby a jejich výsledek. Toho se oligarcha samozřejmě bojí, tedy těch výsledků voleb. Korespondenční volba by je nemanipulovala, ale výsledek by ovlivnit mohla. Ono totiž zjednodušení volby pro české občany žijící v zahraničí znamená nižší procento hlasů pro Babišovu kliku, těžící ze strachu, zoufalství a nevědomosti. Lidé, kteří se nebojí vzít osud do svých rukou a žijí a pracují za hranicemi, nebudou rozhodně volit někoho, kdo se opírá o hlasy přeběhlých voličů komunistů a sociálních demokratů. Ostatně, proti korespondenční volbě byly v minulosti právě sociální demokracie a komunistická strana.

Ukázaly to i poslední prezidentské volby, kdy Babiš u Čechů v zahraničí zcela propadl. Volební strategie „Kobliha, pivo, párek, dejte do urny Agrofertu dárek“ občany žijící a pracující v zahraničí netáhne. Toho se Babiš bojí, při přepočtech hlasů se počítá každé procento a masivnější zapojení krajanů v zahraničí by mohlo výsledky zajímavě zamíchat. Ještě zajímavější je, že v posledním průzkumu společnosti Median z roku 2018, který se věnoval korespondenční volbě, se pro zavedení takové volby pro krajany za hranicemi vyslovilo 72 % Čechů. Čí zájem a názor tedy Babiš sleduje? Občanů naší země rozhodně ne. Dělá pouze to, co prospěje jemu a z čeho má nějaký užitek. Takových vykuků je dost a dost. Vážně takové chceme v rozhodujících funkcích?

Další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz