Hlavní obsah
Umění a zábava

StarDance: Maršálek skončil se ctí, excelentní Pavlovičová, vysvobozený Hradilek a jásající hateři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jari Salopino / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

Výrazový tanec plný emocí, svižný quickstep i elegantní slowfox. Tanečníků ubývá, Marku Ebenovi občas docházejí vtipy a diváci se stále baví. Pro někoho byl konečný verdikt překvapivý, jiní ho očekávali. Jak to tentokrát dopadlo?

Článek

Osmé kolo, ve kterém zbývalo pět párů, představovalo další velkou výzvu. Netančily se pouze latina a standard - quickstep, slowfox a cha-cha, ale také tance moderní. Všichni soutěžící dělali, co mohli a někteří podali vskutku skvostné výkony. Jeden ale musel po týdenní pauze opět z kola ven. Nyní si soutěžící mohou říkat, bylo nás pět, protože diváci rozhodli o tom, že ve StarDance skončil Josef Maršálek. Ve svém verdiktu se diváci po dlouhé době shodli s odbornou porotou, i když to bylo o fous.

Dámy mají navrch

Nesporným favoritem je Eva Adamczyková, která tentokrát „vyfasovala“ quickstep. A ani tento vskutku obtížný tanec ji nerozhodil. Má výraz a rytmus v těle, zvládá i nejtěžší kroky. Vzhledem ke sportovní průpravě jí nedělá potíže svižnější pohyb, zvládá složitější figury. Svůj pohybový talent potvrdila i v druhém, současném výrazovém tanci, který zvládla s lehkostí, zároveň ale dynamikou a citem. Její výkon, ohodnocený třemi desítkami, tak opět potvrdil pozici žhavého adepta na finále a možná i vítězství.

Její vážnou konkurencí je však Iva Kubelková, která od začátku soutěže udělala velký pokrok a tvrdě na sobě pracuje. Navíc se na ni dobře kouká, má ladné pohyby a drží si nadhled, což předvedla i tentokrát. Zatančila slowfox s ladnou lehkostí a velmi povedenou choreografií rozhodně nezklamala. Ani za své druhé vystoupení se stydět rozhodně nemusela, i když ji v moderním tanci trochu znevýhodňovala její výška, která jí ve standardu naopak pomáhá. Slowfox tančila také éterická Darija Pavlovičová. Tanečně zvládla slowfox výtečně, ale celkově působila trochu nejistě. Celkový dojem byl ale víc než dobrý, za což ji porota také ocenila nejvyšším hodnocením. Nebylo to ale nic ve srovnání s jejím druhým tancem, který jí neskutečně sedl. Skvělý výraz, nápad, provedení. Dovolím si přirovnat k někdejšímu famóznímu výkonu Veroniky Khek Kubařové.

Rozpačitý sympaťák Hradilek

Pro někoho může být trochu překvapením, že v soutěži tak dlouho zůstává kajakář Vavřinec Hradilek. Bývá mimo rytmus, tanec není úplně jeho parketa, ale na druhou stranu se není čemu divit. Má nesporné charisma a dovolím si ho označit za kašpárka soutěže. I on si drží nadhled, tanec si užívá, dělá ptákoviny. A to lidi baví. V tom se podobá Josefu Maršálkovi, i když ten ze sebe takového šaška nedělá. Srší ale optimismem, dobrou náladou, a to lidem dělá dobře.

Tentokrát Hradilek tančil latinskoamerickou cha-chu, která jeho fyzické konstituci latináře měla maximálně vyhovovat. No, moc se mu to nepovedlo, té cha-chy tam moc nebylo, i když zvedačka byla famózní. Navíc se Hradilek postaral o nostalgickou vzpomínku na Jaromíra Bosáka a jeho jedinečný „tyrš“. Jeho druhý tanec byl trochu rozpačitý, popravdě nevím, co si o něm myslet. Shrnul bych ho slovy neurazí, nenadchne. Na druhou stranu, vzhledem k jeho klasickým tanečním výkonům to byl asi jeho nejlepší tanec, kde se nemusel soustředit na předepsané kroky.

Maršálkův nejlepší tanec

Se ctí obstál i Josef Maršálek. Stejně jako Evě Adamczykové, také jemu bylo určeno tančit quickstep, který je jednoznačně nejtěžším standardním tancem. Navíc pan Maršálek musí hýbat značnou hmotou, což ho v tomto svižném tanci poněkud znevýhodňuje. Ano, byl občas mimo rytmus, ale smrtící tempo zvládal statečně. A hlavně opět s úsměvem, pohodou a grácií, což si užila i porota.

Druhé vystoupení Josefa Maršálka bylo vskutku originální a osobně bych ho označil za jeho nejlepší tanec. Moderna, inspirovaná indickou kulturou, mu sedla a tančící Šiva Maršálek se stal nezapomenutelným. Indii osobně poznal a v tanci se cítil očividně dobře. Ovládl celý prostor, měl výraz i styl a porota to ohodnotila dosud jeho nejlepším hodnocením. Pan Maršálek, pokud bude chtít tanec rozvíjet, má dobře nakročeno stát se tanečním influencerem. Josef Maršálek se soutěží valil jako lokomotiva, dlouho s účastí váhal a hlavně si to po celou dobu užíval. Tentokrát už ale nepostoupil. Hateři jistě jásají, ale mnozí jeho konce v soutěži litují. Důležité je, že obstál, zvládl to, vydržel a sám to bere s nadhledem.

Bude finále dámskou jízdou?

V porotě tentokrát chyběla Taťána Drexler, a tak jsme se nedozvěděli, kdo byl a kdo nebyl tak či onak vystretý. Zastoupil ji však Václav Kuneš, zkušený matador StarDance, který velmi věcně hodnotil výkony soutěžících. O zábavu se opět staral Richard Genzer, který si užil především hodnocení moderního tance, který je mu blízký. Co by si bez něj porota počala. Z porotců ale nejvíc zaujal Zdeněk Chlopčík, nikoliv však svými ostrými výroky, ale až moc výrazným make-upem, který mu nadělili v maskérně.

Jak to celé dopadne? Je možné, že se poprvé dočkáme ženské finálové trojice. Dámy Adamczyková i Kubelková mají skvěle nakročeno a Darija Pavlovičová jim úspěšně šlape na paty. S každým tancem je lepší a lepší. Konec Josefa Maršálka je nyní skutečností, zajímavé ale bude, zda fanoušci dál podrží Vavřince Hradilka. Přece jen se finále blíží a taneční výkony začnou nabývat větší důležitosti než dosud. Budou hrát větší roli sympatie diváků, nebo taneční um?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz