Hlavní obsah
Lidé a společnost

Životní tragédie Lubomíra Lipského

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Novák/Wikipedie/CC BY SA 3.0

Lubomír Lipský si v seriálu Tři chlapi v chalupě zahrál dědu Potůčka, přesto, že mu v té době bylo teprve 39 let. Té škatulky se těžce zbavoval, pomohl mu i bratr Oldřich, který ho obsadil do „svého“ filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Článek

Narodil se jako nejstarší ze tří bratrů v rodině cukráře, který byl ale nadšeným ochotníkem. Na jevišti se poprvé objevil ve třinácti letech ve hře Strakonický dudák. V dospívání - za války - na sebe upozornil kabaretní fraškou Rozbitá trilogie, v ní vystupoval i Jiří Lír. Kromě herectví byl i nadaný hudebník, hrál na saxofon, klarinet, trubku, tubu a klavír!

Po osvobození hostoval s jeho souborem v Praze, kde si jich všiml režisér Jan Škoda a nabídl jim založení nové scény v hlavním městě. Tak vzniklo Divadlo satiry. Vydrželo jen čtyři roky, soudruzi tento žánr neuznávali a tak ho v roce 1949 zavřeli.

Ještě předtím ale prožil obrovskou tragédii, když zemřel jeho nejmladší bratr Dalibor, při koupání v rybníku ho zabil blesk. Viděl v tom zásah z vyšších sfér. Stalo se to totiž 17.7 1947, sedmý den v týdnu v 17 hodin a bylo mu 17 let a 7 měsíců.

V té těžké chvíli stála při něm jeho dívka, Věra Kittlerová. Tu si v roce 1948 vzal za ženu, narodila se jim dcera Taťjana, která se stala překladatelkou a syn Lubomír, filmový režisér. I k němu byl osud nemilosrdný, při podvečerní procházce na horách zřejmě dostal infarkt a našli ho až po několika hodinách zmrzlého. Bylo mu jen 40 let.

Vyrovnat se s takovými ztrátami muselo být extrémně náročné na psychiku, traumat se zbavoval na jevišti i před kamerou, dával přednost komickým postavám před vážnými, říkal, že na tragéda nemá obličej a ani ho hrát nechce. Místo toho přijal roli v kritiky hojně opovrhovaném filmu Zdeňka Trošky Kameňák i jeho pokračováních.

Komentoval to takto: „Humor má jen jeden účel, rozesmát diváka. A je úplně jedno, jak. Ti, co vytváří ten takzvaně inteligentní, opovrhují tím „primitivním,“ který má ale často větší úspěch. Pro mě je při natáčení důležitá i osoba režiséra a atmosféra „na place,“ a to Zdeňek Troška umí, žádné konflikty jen pohoda.“

„Podobné to bylo i u režiséra Dudka v seriálu Hospoda. Pak se mě někdo ptal, jestli mi nevadil ten bulvární námět. Nechápal jsem to. Je to prostředí pro náš národ zcela typické. U piva se vždycky vyřeší všechno, od záchrany lidstva, přes politiku, sport, kulturu až třeba po vadné WC. “

Prosadil se i v rozhlase, kde si užil roli popleteného vrátného Hlustvisiháka. Přitom v první scénce se tak nejmenoval on, ale jeho parťák Miroslav Homola. Problém představovalo, že se jmenoval Gustav, takže po normalizaci měl potíže, jeho křestní jméno nesměl říkat, ale občas mu to ujelo a někdo si stěžoval, naštěstí to ti „tam nahoře“ nechtěli rozmazávat.

„Miroslav Horníček, můj dobrý kamarád a soused, protože bydlíme v jednom domě, tvrdil, že hraju dědky už ve středním věku proto, že jsem už od mládí senilní. Měl to být snad bonmot, ale kdoví…,“ dělal si Lubomír Lipský ze svého „údělu“ legraci.

Pro něj byla typická jedna vlastnost - věrnost. Na počátku padesátých let nastoupil do angažmá v Městských divadlech pražských, zůstal tam i přes nabídky dlouho po důchodu, nastudoval neuvěřitelných 116 rolí.

Nikdy neměl milenku ani žádnou milostnou avantýru. S manželkou byl šťastný 54 let až do její smrti (77), přežil ji o dvanáct let. Ze samoty po jejím odchodu ho vysvobodila práce a radost z vnoučat.

Stal se také hercem ženských rolí, např. v divadelní komedii Charleyova teta či ve filmu Šest medvědů s Cibulkou, kde hrál kuchařku. Ten režíroval, stejně jako mraky dalších jeho filmů bratr Oldřich. I pro toho si „zubatá“ přišla předčasně, v 62 letech při natáčení veselohry Velká filmová loupež, kterou pak musel dotočit Zdeněk Podskalský.

Lubomír Lipský už od mladí sbíral autogramy, měl podpisy A. Einsteina, Agathy Christie, Charlie Chaplina, E. Destinnové, A. Jiráska a celkem tisíce známých osobností. Také byl na svůj věk čilý, v 88 letech stále řídil auto, osudný se mu stal v roce 2015  zápal plic. Zemřel v Thomayerově nemocnici, ve spánku, do poslední chvíle za ním chodila rodina, zejména vnuk Matěj. Bylo mu 92 let.

Zdroj: https://www.csfd.cz/tvurce/981-lubomir-lipsky-st/prehled/

https://region.rozhlas.cz/lubomir-lipsky-se-narodil-pred-sto-lety-pro-vnuka-mateje-byl-nahradnim-tatou-8890680

https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/9728/lubomir-lipsky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz