Hlavní obsah
Lidé a společnost

Exotická kráska Claudia Cardinale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Leokand/wikimedia commons/volné dílo

Claudia Cardinale se stala filmovou hvězdou první velikosti díky náhodě. Herečkou být nikdy nechtěla, v začátcích dokonce odmítala nabízené role. Její život byl plný triumfů i traumatizujících zážitků.

Článek

Narodila se v Tunisu italským rodičům. Ten byl za války francouzskou kolonií, takže ovládala plynně dva jazyky, což se jí později hodilo. Měla na dívku zvláštní hlubší, chraplavý hlas. Jejího otce tak rozčiloval, že v jeho přítomnosti směla mluvit jen ve výjimečných případech!

Později byla v mnoha (zejména prvních) filmech předabována, než se přišlo na to, že její zastřený hlas je v podstatě svůdný a sexy, i jemu vděčila za svou popularitu. A pochopitelně vzhledu, měla snědou kůži, „kočičí“ oči a výstavní postavu.

Prožila dost složité dětství, matka s otcem byli přísní a nároční. Pokud jejich děti – měla sestru a dva bratry – něco provedly, byly přísně potrestány. A protože Claudie byla nejstarší, snažila se sourozencům tak trochu poroučet.

Chovala se jako kluk, říkali ji Claude. Když ji v církevní škole zkoušeli spolužáci šikanovat, se zlou se potázali, nešla pro ránu daleko. Kvůli rvačkám měla potíže i s učiteli. Přes svou vzpurnost se ale přizpůsobila konzervativní výchově, nelíčila se, chodila v černém oblečení s šátkem na hlavě.

Pochopitelně přísně dodržovala celibát. Ale ani oděv jeptišky nedokázal zakrýt její krásu. O tom, že by ji využila jako modelka či herečka, vůbec neuvažovala, chtěla být učitelka a zároveň také misionářka, cestovat na africký kontinent učit zaostalé děti. Ve čtrnácti ale zaklepal na její okno osud.

Školu navštívil francouzský režisér René Vautier, který hledal vhodné typy do dokumentárního filmu „Zlaté kruhy“ o tuniských námořnících. Měly v něm hrát mladé Arabky, ale těm to zakázali rodiče, protože to odporuje islámu, tak si vybral Claudii.

I když se na plátně mihla jen chvilku, záběr, jak jí poryv větru odfoukne roušku z obličeje a do kamery se dívají fascinující černé oči byl nezapomenutelný. Film zvítězil na berlínském filmovém festivalu, kde diváci i porota byli neznámou kráskou nadšeni. Zaujala i Omara Shariffa.

Ten si pro ni dojel, aby jí nabídl roli ve filmu Goha, ale považovala ho za šmíráka a utekla před ním! Když se vše vysvětlilo, zasáhl pro změnu otec, pro něj, Sicilana, byl film semeniště neřestí a vystupování v něm jí zakázal. Ale nakonec si tu roli později zahrála.

V sedmnácti se stala událost, která už výrazněji ovlivnila její život. Všimla si, že ji stále sleduje neznámý mladík, což ji děsilo. Uklidnila se až díky kamarádce, která ho znala a nabídla se, že je seznámí. Díky tomu mu důvěřovala. To byla chyba, odvezl ji za město, kde ji znásilnil.

Těžko říct, jak vynucený sex probíhal, protože se s ním intimně stýkala i nadále, což je u obětí sexuálního násilí naprosto výjimečné – snad kromě masochistek, kterou nebyla. Nicméně je fakt, že dívky mají k svému prvnímu chlapci silný vztah. Jestli mohl být tak silný, aby ho dál vyhledávala, je otázka, ale zřejmě ano.

K herectví se dostala velmi zvláštním způsobem. V soutěži o nejkrásnější Italku v Tunisku prodávala lístky do tomboly. Přitom si její krásy nemohla nevšimnout porota. Přes protesty finalistek, které ji málem inzultovaly, byla dostrkána na podium a na místě korunována.

Jednou z výher v soutěži byla i cesta na filmový festival v Benátkách. Svět stříbrného plátna ji tak poprvé okouzlil, poté začala studovat herectví na filmové škole v Římě. Tam za ní přijel i výše zmíněný násilník a měli spolu opět pohlavní styk, který skončil těhotenstvím.

To se jí nehodilo do krámu, protože už měla roztočený svůj první film Zmýlená neplatí, ale jít na potrat rezolutně odmítla. Pak jí zasáhl do života producent Franco Cristaldi, který odhadl její potenciál a nabídl jí pomoc.

Do třetího měsíce nosila korzet a do sedmého natočila všechny scény, ve kterých nebylo vidět zepředu její tělo. Pak se stáhla do ústraní. V Londýně tajně porodila syna Patrizia. Toho ale začala za svého vydávat její matka Yolanda.

Cristaldi pro ni připravil smlouvu, kterou bez rozmyslu podepsala. Byla naoko výhodná, dostala mnoho dobrých rolí, jenže se zároveň stala jeho „otrokyní.“ Denně jí kontroloval váhu, nesměla přibrat ani shodit, změnit účes, způsob oblékání i líčení, otěhotnět, kontroloval její měsíční cyklus a když menstruovala, musela mu to dokázat.

Dohlížel na její jídlo, pokud snědla víc, než jí dovolil, druhý den hladověla. Měl přehled o každém jejím kroku, sekretářka a osobní řidič mu dennodenně posílali hlášení. Nikdy spolu nebydleli, ač Cristaldi chtěl. Claudia mu oponovala tím, že to nemá ve smlouvě, s čímž musel nerad souhlasit.

Není známo, jak to měl se sexem, ale kdyby ji k němu nutil, asi by se to dřív nebo později provalilo, navíc by mohlo dojít k dalšímu těhotenství, zásadně totiž odmítala antikoncepci. Nejspíš ho místo soulože uspokojovala zvrácená převaha, moc, kterou nad ní měl, což vysoce zavánělo sadismem. Nesporně se choval jako psychopat.

Mezitím se potají vzali, nenašla odvahu ho odmítnout, i když jinak byla statečná, nebezpečné scény ve svých filmech vždy točila sama, vyřádila se hlavně ve filmu Cartouche, kde byl jejím partnerem Jean Paul Belmondo, který také odmítal kaskadéry. Naopak si prosadila, že nikdy nebude hrát nahá.

Toxický vztah trval patnáct let, na které byla psaná smlouva. Dva roky předtím se ale zamilovala do mladého režiséra Pasqualeho Squitieriho. Cristaldi se rozzuřil a vyhrožoval, že se zabije – podřezal si dokonce žíly, ale samozřejmě to byla komedie.

Pokusil se jí zničit kariéru, ale to už byla takovou hvězdou, že neuspěl, měla za sebou famózní úspěch ve westernu Tenkrát na Západě po boku Henryho Fondy a Charlese Bronsona. Je zajímavé, že roli přijala bez čtení scénáře, natolik ji zaujala scénická hudba Enza Morriconeho.

Přestože se v Hollywoodu jednalo spíš o propadák, v Evropě film vzbudil velké nadšení. Když Cristaldi neuspěl u Claudie, snažil se alespoň uškodit Pasqualemu, jako producent měl velké slovo. Ten byl nicméně natolik dobrý, že také neuspěl.

O tři roky později Claudia porodila holčičku, kterou pojmenovala po sobě. Pár měsíců předtím se stala také babičkou, Patrizio, její syn, měl dceru jménem Lucile. I když se ho Claudia mermomocí snažila utajit, neuspěla, novináři ho vyčenichali ještě před jeho pubertou.

Ten jí vyčítal řešení, ke kterému se rozhodla, nebylo pro něj jednoduché zjištění, že sestra je jeho matka a matka babička. Ale nakonec se usmířili. Se Squitierim žila přes třicet let, než chytil druhou mízu a opustil ji kvůli mladé zpěvačce Ottavií Fusco. Zemřel před šesti lety, od té doby žije sama. Jako jedna z mála hereček nemá ani jednu plastickou operaci. I v 86 letech je aktivní, pracuje na různých projektech, angažuje se v charitě, nezabývá se vzpomínkami na minulost, soustředí se na budoucnost a doufá, že ji ještě čekají mnohé zážitky.

Zdroj: https://www.imdb.com/name/nm0001012/

https://francouzskyfilm.cz/claudia-cardinale/

https://www.showbiz.cz/lide/claudia-cardinale/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz