Hlavní obsah
Cestování

Jeskynní mimozemšťané v Turecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nevit Dilmen/Wikimedia, CC SA 3.0

Turecká oblast Kapadokie má trochu smůlu, neleží blízko u moře, od oblíbených letovisek (Antalya, Alanya) je to moc daleko, přes 600 km.

Článek

Přesto je tu místo, co si na nedostatek turistů nestěžuje. Míří tam totiž ve „velkém“ příznivci prehistorických památek i fantasmagorických teorií – šíří je hlavně Erich von Däniken.

Ten se domnívá, že jeskynní komplex ve městečku Derinkuyu je dílo mimozemských civilizací. Podle něj tomu napovídají jeho prostory, má nejméně osmnáct, ale možná i ještě víc pater.

Místnosti i chodby jsou navzájem propojené, podle odhadů se dovnitř vešlo až 20 000 lidí. Dost pikantní je, že z povrchu vypadá nenápadně a dalo by se velice snadno přehlédnout.

Archeologové nemají jasno nejen z jaké doby pochází, některé odhady jdou až 4000 let zpět, ale ani kdo jeskyně dost pracně vyhloubil a čemu či komu vůbec sloužily.

Takže je to orná půda pro ufology. Podle veškerého zázemí je jasné, že mamutí objekt byl určen k trvalému obývání, najdeme tu sklady jídla, kuchyně, chrámy, lisy na olivy, víno, zásoby vody, ventilační šachty, kapli, školu.

To vše je vysekáno do obrovského skalního monolitu. Jedna z teorií, že šlo o pouze přechodný úkryt, je nejčastěji zpochybňována, na krátkou dobu by nepotřebovali tajemní obyvatelé tak „přepychové“ vybavení.

Byly nalezeny obranné prvky, propadla, bludiště, ne zbraně. Jedna z možných možností, že jeskyně původně sloužily jako úkryt před kataklyzmatickou katastrofou či apokalyptickými událostmi, se jeví potencionálně jako pravděpodobná. Případní nepřátelé by totiž neměli šanci.

Dovnitř vedl pouze jediný úzký vchod pro jednoho člověka. Podle zjištění mohl být navíc zatarasen obrovským balvanem, což ale napovídá i tomu, že obyvatelé neměli zájem houfně vycházet. I když se dal ovládat zvenčí, těžko by to dělali každý den, určitě nemohli ven ve skupinách.

Podobné „dveře“ se vyskytovaly i na dalších poschodích, každé mohlo být uzavřeno zvlášť! Podzemní město bylo náhodou objeveno v roce 1963. Dnes je otevřených osm podlaží (poznají se podle toho, že jsou osvětlené) dlouhých 20 km.

Kdo chce jít mimo trasu, ve tmě, riskuje i když má čelovku, může zabloudit, průvodci před uzavřením prochází jen oficiální část, v případě úrazu by v ústranní mohl skončit navždy.

Turisté se na místo dopraví z asi 30 km vzdáleného Nevšehiru, odkud jezdí pravidelně autobus. Otevírací doba denně od 9 do 18 hodin (ale může se měnit).

Ve městě je pár prodejen potravin, jeden hotel s restaurací, ubytování se dá sehnat v soukromí, ale žádný luxus, většina turistů sem míří krátce.

https://www.journeyera.com/derinkuyu-underground-city-cappadocia/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz