Hlavní obsah
Cestování

Muzeum koček, jedno z nejbizarnějších na světě je v Malajsii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Medelam / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 International

Vstup do muzea

Malajsie je dnes, jak se říká, „in“. Zájezdů potěšeně přibývá, hlavně díky krásně bílým plážím. Na své si ale přijdou i lovci senzací čí neobvyklých zážitků…

Článek

Jeden nevšední je čeká v metropoli spolkového státu Sarawak, Kuchingu. Ten se stal městem koček, a podle nich se také jmenuje, i když za to může omyl. Když se u něj poprvé vylodil pozdější guvernér James Brook, vyvedli ho místní na kopec.

Tam, jak už tok bývá, je nejlepší výhled do okolí krajiny. Ten se mu ale po chvíli omrzel, místo toho ho zaujala opodál se protahující půvabná kočka. Když si jeho pohledu všiml jeden z radních, představil zvíře sarawackým slovem „kuching“.

Udělal ale přitom hodně neurčité gesto, takže si Brook myslel, že tak říká celému městu a název mu zůstal dodnes. Proč ale vznikl „kult osobnosti“ tohoto roztomilého zvířete, které se stalo zdejším symbolem i maskotem, nikdo s určitostí neví.

Sochy - v pochopitelně v hodně nadživotních velikostech, aby patřičně vynikly - jsou součástí snad všech kruhových objezdů, které zpestřují. Většina z nich zdraví řidiče -ti, co jsou tu poprvé, z toho docela vyděšené - zvednutou tlapkou.

Pokud jde o výraz, umělci většinou zvolili takový, co se dá vykládat za milý úsměv, i když se zvířata pochopitelně smát neumí, takže to vypadá spíš podivně. Je přitom zajímavé, že na živé kočky v Kuchingu narazíte mnohem méně často.

Některé naprosto otřesné napodobeniny, zvlášť pokud jde až o pár metrů vysoká monstra, připomínající rozměry spíš Godzillu, jsou často zdobeny pestrobarevnými látkami a místní jim přinášejí květiny.

Vrcholem je bílé sídlo guvernéra, kde je v jednom objektu muzeum koček, asi jediné svého druhu na světě a svým zaměřením možná nejbláznivější vůbec. Na návštěvníka jukají z mnoha vitrín, roztříděných podle materiálu, z kterého byly vyrobeny.

Foto: Cerevisae / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 International

Takže jsou tu plyšové, porcelánové, obzvlášť kýčovité keramické, dřevěné, pletené z bavlny či jiné látky, bakelitové poháněné baterií, zvedající packu. Jsou tu kočky ke vchodu s rohožkami s nápisem Welcome.

Také schoulené do klubíčka, mumifikované, a dokonce jejich náhrobky. V místnosti jsou i výrobky z kočičích kůží - šály, čepice, je tady i hřejivý ledvinový pás. A nesmí scházet ani jejich obrazy, i rytiny, plakáty.

Mnozí „umělci“ pak popustili otěže fantazie až příliš, jako u kocoura v bavorském kroji s půllitrem, v policajtské uniformě, či s podobou Elvise…

Zdroj: https://dbku.sarawak.gov.my/page-0-275-97-tid.html

https://sarawaktourism.com/PlaceDetail.aspx?pid=124&plat=1.586345262682422&plng=110.334167000000000

https://www.nst.com.my/news/nation/2024/03/1032073/whiskered-world-inside-kuchings-cat-museum

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz